ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράις: Το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από την Ελλάδα και το ελληνικό πρόγραμμα

Ράις: Το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από την Ελλάδα και το ελληνικό πρόγραμμα
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις. IMF

Στη διαβεβαίωση ότι το ΔΝΤ δεν φεύγει από την Ελλάδα και ότι θα μετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, όχι μόνον συμβουλευτικά αλλά και χρηματοδοτικά, προχώρησε σήμερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου στην Ουάσιγκτον ο Ράις δέχθηκε πλήθος ερωτήσεων για την Ελλάδα και συγκεκριμένα για το χρόνο επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα, για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τις πιθανότητες αποχώρησης του Ταμείου από το πρόγραμμα, για την ελάφρυνση του χρέους και για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός.

Ο Ράις ανέφερε πως ο ακριβής χρόνος έλευσης των κλιμακίων στην Αθήνα δεν έχει προσδιορισθεί. «Δεν έχουμε ακριβή χρόνο επιστροφής της αποστολής», τόνισε.

Ερωτηθείς για το εάν το ΔΝΤ έχει λάβει τις προτάσεις της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση επιβεβαίωσε το γεγονός. «Έχουμε λάβει το προσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Προς το παρόν το εξετάζουμε. Δεν έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγηση του. Θα το συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και του ευρωπαίους στο πλαίσιο της αξιολόγησης», είπε σχετικά και προσέθεσε πως το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα είναι σήμερα μη βιώσιμο, καθώς ετησίως χρειάζονται μεταβιβάσεις 10% του ΑΕΠ για να χορηγούνται οι συντάξεις.

Ο Ράις ανέφερε πως το ΔΝΤ προσπαθεί να είναι όσο πιο εποικοδομητικό γίνεται στις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα. «Οι συζητήσει είναι παραγωγικές προχωράνε και εμείς είμαστε δεσμευμένοι να στηρίξουμε την Ελλάδα με όποιο τρόπο μπορούμε», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που έφεραν το ΔΝΤ να επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ελλάδα και το ελληνικό πρόγραμμα ο εκπρόσωπος του Ταμείου τις διέψευσε. «Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν είναι αληθείς. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα όχι μόνον τεχνικά αλλά και με χρηματοδότηση από τη στιγμή που εφαρμοστούν ισχυρές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υπάρξει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους», ξεκαθάρισε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Ερωτηθείς ειδικά για το ελληνικό χρέος είπε πως το ΔΝΤ συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές Αρχές και τους ευρωπαίους για αυτό και ότι στην επικείμενη αξιολόγηση θα εξετασθεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Ο ίδιος αποσαφήνισε πως ήταν η Ελλάδα εκείνη που (τον Ιούλιο) ζήτησε ένα νέο πρόγραμμα από το ΔΝΤ και δεν θέλησε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πως το ΔΝΤ πρέπει να αφήσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας στην ευρωζώνη, όταν θα κληθεί να αποφασίσει στις αρχές της επόμενης χρονιάς αν θα παραμείνει.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων έναντι των μεταρρυθμίσεων και συγκεκριμένα να στείλει μήνυμα σε αυτά ο Ράις απέφυγε να απαντήσει:«Δεν έχω κανένα μήνυμα για τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα», είπε και προσέθεσε πως το ΔΝΤ πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα που θα στηρίζεται σε ισχυρές μεταρρυθμίσεις και σε ισχυρή απομείωση του χρέους.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε πως οι κ.κ Τσίπρας και με Λαγκάρντ θα συναντηθούν στο Νταβός. «Θα συναντηθούν δεν έχουμε ημέρα και ώρα αλλά θα συναντηθούν», είπε.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως η επικεφαλής του ΔΝΤ θα μετέχει στο Νταβός σε ειδικό πάνελ και θα μιλήσει για τις οικονομικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης. Απεκάλυψε ακόμη πως το προσφυγικό και οι επιπτώσεις του στην Ευρώπη έχουν περιληφθεί στις αναθεωρημένες προβλέψεις του ΔΝΤ που θα δοθούν την επομένη εβδομάδα στη δημοσιότητα, καθώς και σε σχετική έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ