ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο: Δείτε όλες τις προθεσμίες και παρατάσεις

Κτηματολόγιο: Δείτε όλες τις προθεσμίες και παρατάσεις
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε 35 περιοχές στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας ξεκινά την Δευτέρα 22 Ιουλίου η συλλογή δηλώσεων για το Κτηματολόγιο. Πρόκειται για παλιά προγράμματα κτηματογράφησης, τα οποία είχαν παγώσει από το 2011 εξαιτίας δικαστικών διενέξεων. 

Για τους κατοίκους εσωτερικού θα λήξει στις 22 Οκτωβρίου 2019 και για τους κατοίκους εξωτερικού και το Δημόσιο στις 22 Ιανουαρίου 2020.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων αφορά τις προκαποδιστριακές κοινότητες: Αγ. Ιωάννου, Ανω Λαψίστης, Ασφάκας, Βουνοπλαγιάς, Ελεούσης, Ζωοδόχου, Καρυών, Κάτω Λαψίστης, Μεγάλου Γαρδικίου, Πετσαλίου, Ροδοτοπίου, Αμπελείας, Αμφιθέας, Βασιλικής, Καστρίτσης, Κουτσελίου, Κρανούλας, Κρύας, Λογγάδων, Μαρμάρων, Μπάφρας, Μπιζανίου, Νεοκαισαρείας, Νεοχωροπούλου, Νήσου Ιωαννίνων, Πεδινής, Περάματος και Περιβλέπτου. Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας αφορά τις προκαποδιστριακές κοινότητες: Αγίου Βλασίου, Γραικοχωρίου, Καστρίου, Λαδοχωρίου, Μουρουδίου, Νέας Σελευκείας και Κεστρίνης.

Στο μεταξύ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές που είναι σε εξέλιξη το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, καθώς σε ορισμένες από αυτές λήγει η τρίμηνη προθεσμία.

Στις 31 Ιουλίου λήγει η παράταση που δόθηκε με υπουργική απόφαση σε Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κω και Ρόδο. Αναμένεται δε νέα υπουργική απόφαση για παράταση. Σε αυτή την περίπτωση η επιπλέον παράταση που μπορεί να δοθεί είναι έως τεσσερισήμισι μήνες (αφού η οροφή είναι το εξάμηνο και έχει ήδη δοθεί ενάμισης μήνας). Για αυτές τις περιοχές ισχύουν τα εξής: το προβλεπόμενο εξάμηνο (3+3 μήνες) έληξε στις 19 Μαΐου 2019 και δόθηκε παράταση με υπουργική απόφαση έως τις 31 Ιουλίου ενάμισης μήνας.

Στις 22 Αυγούστου λήγει το τρίμηνο για Δυτική Αττική και νησιά Αργοσαρωνικού. Απομένει άλλο ένα τρίμηνο. Ωστόσο, σε πρώτη φάση θα δοθεί παράταση ενάμιση μήνα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μετά είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος αν θα κάνει ή όχι χρήση της τελευταίας νομοθετικής ρύθμισης για επιπλέον παράταση.

Στη Μεσσηνία στις 26 Αυγούστου και στις 28 Αυγούστου σε Βοιωτία και Φωκίδα λήγει το εξάμηνο για την υποβολή δηλώσεων.

Στις 12 Σεπτεμβρίου λήγει το προβλεπόμενο εξάμηνο (3 + 3 μήνες) για Μαγνησία και Σποράδες. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος αν θα δοθεί νέα παράταση – ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν – με οροφή το εξάμηνο. Σημειώνεται ότι για τις προαναφερόμενες περιοχές το αρχικό τρίμηνο έληξε στις 12 Ιουνίου. Στη συνέχεια, δόθηκε ενάμισης μήνας παράταση έως τις 29 Ιουλίου και τώρα αναμένεται να δοθεί κι άλλος ένας ενάμισης μήνας (σύνολο έξι μήνες) έως τις 12 Σεπτεμβρίου.

Στις 18 Σεπτεμβρίου λήγει το τρίμηνο για Ιθάκη, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο. Εδώ αναμένεται τρίμηνη παράταση σε δύο δόσεις (ενάμισης + ενάμισης μήνας) με λήξη του εξαμήνου στις 18 Δεκεμβρίου 2019.

Τέλος, την 1η Οκτωβρίου αναμένεται να δοθεί τρίμηνη παράταση σε δύο δόσεις (ενάμισης + ενάμισης μήνας) σε Λήμνο και Λέσβο με τη λήξη του εξαμήνου στις 2 Ιανουαρίου 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ