ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

120 δόσεις: Έρχονται 3+1 αλλαγές

120 δόσεις: Έρχονται 3+1 αλλαγές
Pixabay

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να παραταθεί η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων ανέφερε ότι θα είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνεται στους οφειλέτες, σε μια προσπάθεια να πιέσει τους οφειλέτες να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Οι θεσμοί, πάντως, υποστηρίζουν πως η διάρκεια των νέων ρυθμίσεων πληρωμής με δόσεις είναι πολύ μεγάλη (120 μηνιαίες πληρωμές) και οι πως ρυθμίσεις περιλαμβάνουν μόνο περιορισμένες διατάξεις για την αξιολόγηση της ικανότητας πληρωμής.

Οι ίδιοι αναφέρουν πως για την αποπληρωμή χρεών προς το Δημόσιο ικανοποιητική ήταν η μεταρρύθμιση που τέθηκε σε εφαρμογή το 2013 και αντικατέστησε όλα τα προηγούμενα συστήματα διακανονισμού με μια ενιαία «βασική» ρύθμιση, η οποία ήταν προσβάσιμη βάσει αυστηρών κριτηρίων επιλεξιμότητας.

Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές που θα επέλθουν άμεσα στη ρύθμιση της εφορίας είναι:

  1. Μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από 30 ευρώ σε 20 ευρώ. Η μείωση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στους μικροοφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις.
  2. Μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3%, με το οποίο επιβαρύνεται η οφειλή η οποία υπάγεται στη ρύθμιση.
  3. Υπαγωγή στις 120 δόσεις όλων των επιχειρήσεων, με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ.
  4. Αναστολή των κατασχέσεων και των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ