ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Ενεργή συμμετοχή σε χρηματοδοτικό επίπεδο από το ΔΝΤ

Τσακαλώτος: Ενεργή συμμετοχή σε χρηματοδοτικό επίπεδο από το ΔΝΤ

Στην επιβεβαίωση της παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα με τον ποιο επίσημο τρόπο, ήτοι με συνέντευξη στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι συμφωνημένη. Αποτελεί δέσμευσή μας», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, όπως προκύπτει από το προδημοσιευμένο κείμενο της συνέντευξης που θα δημοσιευθεί την Παρασκευή στη Handelsblatt.

Όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο περιθώριο των επαφών που είχε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Αλεξάντερ Στουμπ και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ όλοι ξεκαθάρισαν πως ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι «μη διαπραγματεύσιμος».

Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν θα έχει τη φύση μόνο τεχνική υποστήριξης, αλλά θα πρόκειται για ενεργό συμμετοχή σε χρηματοδοτικό επίπεδο.

Αυτή άλλωστε την επιβεβαίωση έκανε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις σήμερα από την Ουάσιγκτον.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση πως η Ελλάδα θα ολοκληρώσει εντός των επόμενων εβδομάδων την πρώτη αξιολόγηση, παρά τις ανησυχίες που εκφράζονται στην ΕΕ. σχετικά με την πορεία εφαρμογής των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

«Εμείς λέμε πως θα μπορούσε να γίνει μέσα σε κάποιες ημέρες. Ο Ντάισελμπλουμ νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, είπε πως θα χρειαστούν μήνες, όμως μεταξύ των μηνών και των ημερών, είναι οι εβδομάδες. Νομίζω ότι πρόκειται για μια καλή εκτίμηση. Λαμβάνω κρίμα καλής πρόθεσης από τους πάντες. Επομένως, θεωρώ πως θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ενδεχομένως, μέσα σε τέσσερις εβδομάδες», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ