ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο παρεμβάσεις κάνουν ελκυστικότερη τη ρύθμιση των 120 δόσεων

Δύο παρεμβάσεις κάνουν ελκυστικότερη τη ρύθμιση των 120 δόσεων
Pixabay

Μέχρι σήμερα 198.697 φορολογούμενοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων και έχουν ρυθμίσει συνολικό χρέος 1,650 δισ. ευρώ. Στα δημόσια ταμεία έχουν εισρεύσει 139,2 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση θέλει να καταστήσει ακόμη πιο ελκυστική τη ρύθμιση. Σχεδιάζει δε να δώσει «μπόνους» στους οφειλέτες της εφορίας οι οποίοι θα υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, θα την τηρούν ευλαβικά και θα παραμείνουν σε αυτή μέχρι το τέλος.

Η νομοθετική διάταξη που ετοιμάζεται θα δίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ακόμη κίνητρο στους οφειλέτες προκειμένου να ακολουθήσουν τη νέα ρύθμιση και να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με την εφορία. Συγκεκριμένα, όσοι παραμείνουν συνεπείς μέχρι το τέλος της ρύθμισης η εφορία θα τους επιβραβεύει επιστρέφοντάς τους ένα ποσοστό των τόκων που πλήρωσαν για τη ρυθμισμένη οφειλή τους. Το ποσό των τόκων θα επιστρέφεται στους συνεπείς οφειλέτες με τις τελευταίες δόσεις της ρύθμισης.

Τέλος, το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο των βελτιώσεων, εξετάζει το σενάριο της κατάργησης του εισοδηματικού κριτηρίου για τα φυσικά πρόσωπα με αποτέλεσμα όλοι να δικαιούνται τις 120 δόσεις.

Σήμερα για τους οφειλέτες με εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, ο αριθμός των δόσεων που κερδίζουν για να εξοφλήσουν τα χρέη τους καθορίζεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός του. Με βάση το συνολικό εισόδημα προσδιορίζεται το «ετήσιο ποσό καταβολών» κάθε οφειλέτη με τη χρήση προοδευτικής κλίμακας συντελεστών κλιμακούμενων από 4% έως 25%. Το κριτήριο αυτό αφήνει εκτός των 120 δόσεων τους περισσότερους οφειλέτες. Χωρίς εισοδηματικό κριτήριο και σε 120 δόσεις αναμένεται να ρυθμίσουν τα χρέη τους και οι επιχειρήσεις με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ