ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα χέρια των θεσμών τα στοιχεία για τη δημοσιονομική επίπτωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης

Στα χέρια των θεσμών τα στοιχεία για τη δημοσιονομική επίπτωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης
Adam Berry / Getty Images/ideal Images

Στους θεσμούς εστάλησαν χθες το βράδυ από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναλυτικά στοιχεία για τη δημοσιονομική επίπτωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που αφορούν όχι μόνον το 2016, αλλά όλα τα έτη έως το 2019.

ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM είχαν λάβει την προηγούμενη εβδομάδα μη μεταφρασμένο το σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ανέμεναν από την ελληνική κυβέρνηση τα στοιχεία που ποσοτικοποιούν τις σχετικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου έστειλαν αργά χθες το βράδυ στους θεσμούς τα μεγέθη (hard data) που αποτυπώνουν τη δημοσιονομική συμβολή του ασφαλιστικού, ώστε το πρωτογενές έλλειμμα 0,50% του ΑΕΠ εφέτος να γίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2019.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει κορυφαία θέση στην προσπάθεια αυτή, δεδομένου ότι από τις αλλαγές στις συντάξεις αναμένεται εξοικονόμηση 700-900 εκατ. ευρώ το 2016 και 2,5 δισ. ευρώ έως το 2018. Μάλιστα, ένας από τους λόγους που το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2109 δεν είχε καταρτισθεί μέχρι σήμερα ήταν η έλλειψη των σχετικών στοιχείων.

Το γεγονός ότι τα οικονομικά στοιχεία και οι προβολές για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν είχαν σταλεί σε ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM είναι και ένας από τους λόγους που μετατέθηκε για μετά τις 18 Ιανουαρίου η έλευση των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα.

Χθες ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αποσαφήνισε πως οι θεσμοί θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στην Αθήνα για την έναρξη της αξιολόγησης όταν λάβουν τις διευκρινίσεις που ζήτησαν. Κατά κοινοτικές πηγές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης διαβεβαίωσε το Eurogroup πως τα στοιχεία για το ασφαλιστικό και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019 θα σταλούν άμεσα στους θεσμούς. Αυτό στο μεγαλύτερο μέρος έγινε χθες το βράδυ.

Το Μεσοπρόθεσμο στοχεύει στην απεικόνιση της δημοσιονομικής στρατηγικής της Γενικής Κυβέρνησης, ως ένα ενιαίο σύνολο, σε τετραετή ορίζοντα. Σε αυτό παρουσιάζονται τα δημοσιονομικά όρια και οι δεσμεύσεις για την επόμενη τετραετία και περιγράφονται οι βασικές πολιτικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες.

Πάντως, δεδομένου ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται εντός της΅χώρας να διαβουλεύεται με τους παραγωγικούς φορείς και επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες σημαντικές πτυχές του ασφαλιστικού, γεννάται το ερώτημα σε ποιο βαθμό και έκταση τα στοιχεία που έλαβαν χθες από το υπουργείο Εργασίας οι θεσμοί θα αναθεωρηθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ