ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση ή πρόστιμα; Εκπνέει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Παράταση ή πρόστιμα; Εκπνέει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
EUROKINISSI

Σήμερα τα μεσάνυχτα εκπνέει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και ακόμη παραμένει άγνωστο το εάν τελικά το υπουργείο Οικονομικών θα αποδεχθεί τα αιτήματα λογιστών και φοροτεχνικών για ολιγοήμερη παράταση της διαδικασίας.

Σχεδόν προ δεκαημέρου ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Ωστόσο, οι ενώσεις φοροτεχνικών με ανακοινώσεις τους ζητούν την χορήγηση παράτασης επικαλούμενες μια σειρά από καθυστερήσεις στην οριστικοποίηση δεδομένων οι οποίες δεν ήταν δική τους ευθύνη.

Έως σήμερα έχουν υποβληθεί 6,1 εκατομμύρια δηλώσεις, σε σύνολο 6,3 εκατομμυρίων, ενώ έχουν προκύψει μέχρι στιγμής 8,3 εκατομμύρια εκκαθαριστικά σημειώματα. Από τις 6,1 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις που έχουν ήδη εκκαθαριστεί προκύπτει ότι ένας στους τρεις (34,1%) φορολογουμένους πληρώνει φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2018, σχεδόν 1.085 ευρώ κατά μέσο όρο.

Υπενθυμίζεται πως όσοι δεν υποβάλουν τη δήλωσή τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων από 100 έως 500 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

  • 500 ευρώ θα καταβάλουν τα νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
  • 250 ευρώ θα πληρώσουν τα νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα (έσοδα από μπλοκάκι).
  • 100 ευρώ θα καταβάλουν τα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία, ήτοι μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ