ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο προσκήνιο η ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα

Στο προσκήνιο η ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδεύει σήμερα στην Κύπρο και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τις συνομιλίες για τα ενεργειακά είναι κι αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα.

Από το 2013 είχε συμφωνηθεί από την ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση, τις ρυθμιστικές Αρχές και τους διαχειριστές Ελλάδας και Κύπρου ότι το έργο θα υλοποιηθεί από την EuroAsia Interconnector στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 347/2013, ως διασυνοριακό έργο στην ολότητά του, κάτι που επιβεβαιώθηκε και με τις πολιτικές αποφάσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών και την ένταξη του έργου στον κατάλογο ΕΚΕ το 2013, το 2015 και το 2017.

Ως γνωστόν, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει κατόπιν εμπλοκών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του φορέα υλοποίησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector (κυπριακών συμφερόντων) και του ΑΔΜΗΕ για το ελληνικό τμήμα (Κρήτη - Αττική) να αναθέσει το συγκεκριμένο σκέλος στον Διαχειριστή.

Ήδη τρέχουν οι διαγωνισμοί, αλλά η Ελλάδα είναι εκτός των χρηματοδοτήσεων της ΕΕ. Στις συζητήσεις αναμένεται να αναζητηθεί διέξοδος από τη συγκεκριμένη κατάσταση, χωρίς όμως να καθυστερήσει το καλώδιο Κρήτης - Αττικής.

Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη υλοποίηση του συνολικού έργου, με προτεραιότητα το σκέλος της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής με υποθαλάσσιο καλώδιο 1.000 μεγαβάτ (MW), χαίρει της εμπιστοσύνης και στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρμόδιων θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ