ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ - 120 δόσεις: Μετά την ψήφιση η εφαρμογή

ΕΝΦΙΑ - 120 δόσεις: Μετά την ψήφιση η εφαρμογή
Pixabay

Εισάγεται σήμερα προς συζήτηση στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην σχετική κοινοβουλευτική επιτροπή και θα ακολουθήσει μονοήμερη συζήτησή του στην Ολομέλεια.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου το βάρος θα πέσει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για να τρέξει η εκκαθάριση του εφετινού ΕΝΦΙΑ, αλλά και οι προσαρμογές στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Η μείωση του φόρου στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων κατά 22% μεσοσταθμικά φέρνει τα πάνω κάτω στο ηλεκτρονικό σύστημα εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ, καθώς απαιτούνται προσαρμογές στην εφαρμογή και στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές ώστε να προλάβουν οι υπηρεσίες μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου να αναρτήσουν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο TAXISnet.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ θα πρέπει να δουλέψει στην πλατφόρμα των 120 δόσεων. Μετά τη μείωση της ελάχιστης δόσης και του επιτοκίου αλλά και το ριζικό λίφτινγκ που έγινε στη ρύθμιση για τις επιχειρήσεις, χρειάζεται να γίνουν αλλαγές και στην ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας οι οφειλέτες της Εφορίας υποβάλλουν την αίτηση για να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση.

Να σημειωθεί πως ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την παράταση της προθεσμίας, η οποία λήγει κανονικά στις 30 Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ