ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφίστηκαν οι διατάξεις για ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις στην Επιτροπή της Βουλής

Ψηφίστηκαν οι διατάξεις για ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις στην Επιτροπή της Βουλής
(EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η ψήφιση επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου «Μείωση ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στην ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση του ν. 4611/2019».

Μιλώντας στη διαδικασία ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως η αρχική ρύθμιση για τις 120 δόσεις δεν απέδιδε εισπρακτικά και για αυτό κρίθηκε επιβεβλημένη η αλλαγή της, ώστε να καταστεί πιο θελκτική για νοικοκυριά και για επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος αποσαφήνισε πως στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων θα υπαχθούν όλες οι φορολογικές οφειλές εκτός από αυτές που έχουν να κάνουν με το φόρο εισοδήματος του 2018 και τον ΕΝΦΙΑ του 2019.

Ο κ. Βεσυρόπουλος έδωσε βάρος στα οφέλη που θα προκύψουν για τις επιχειρήσεις από τη νέα ρύθμιση. Ενδεικτικά ανέφερε πως μια επιχείρηση με αρχική οφειλή 90.000 ευρώ που με τις προσαυξήσεις έχει πλέον χρέος 120.000 ευρώ μέχρι σήμερα μπορεί να ρυθμίσει το χρέος σε 24 δόσεις, ήτοι η μηναία δόση είναι περίπου 6.000 ευρώ, ενώ με τη νέα ρύθμιση η δόση θα πέσει στα 1.300 ευρώ μηνιαίως.

Οι 120 δόσεις, αφορούν περίπου σε 4 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου που χρωστούν συνολικά 104 δισ. ευρώ. Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν και επιχειρήσεις με χρέη έως 1 εκατ. ευρώ, ενώ όσοι ενταχθούν σε αυτή και την τηρήσουν θα προστατευθούν από κατασχέσεις και μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ