ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ποιες περιπτώσεις το γάλα βαρύνεται με ΦΠΑ 23% και πότε με 13%

Σε ποιες περιπτώσεις το γάλα βαρύνεται με ΦΠΑ 23% και πότε με 13%
CNN Greece

Το φρέσκο γάλα, το παστεριωμένο και το ζαχαρούχο γάλα βαρύνονται με μειωμένο ΦΠΑ 13%. Στο σοκολατούχο γάλα, το γάλα με γεύση καφέ και ροφήματα με βάση το γάλα επιβάλλεται ΦΠΑ 23%.

Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ του υπουργείου Οικονομικών εξέδωσε ειδική εγκύκλιο για τη δασμολογική κατάταξη και το συντελεστής ΦΠΑ σε ροφήματα με βάση το γάλα.

Η εγκύκλιος ομοιάζει σε περιεχόμενο με αυτές που εκδόθηκαν προ μηνών και έδιναν οδηγίες για τον ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά και ειδικά για το πώς θα φορολογηθεί ο ανάμικτος κιμάς, αλλά και με τις οδηγίες για το ΦΠΑ που επιβάλλεται στο νωπό κρέας, στο αλατισμένο κρέας, αλλά και στα σουβλάκια σκέτα και στα σουβλάκια με καρυκεύματα!

Η εγκύκλιος εστάλη στα τελωνεία με την επισήμανση να προχωρήσουν στην πιστή εφαρμογή της δασμολογικής κατάταξης και του συντελεστή ΦΠΑ των γαλακτοκομικών προϊόντων και ειδικά των ροφημάτων γάλακτος με γεύση καφέ, σοκολατούχου γάλακτος και παρόμοιων ροφημάτων με βάση το γάλα.

Η εγκύκλιος είναι απολύτως ξεκάθαρη για τον εφαρμοστέο συντελεστή ΦΠΑ για τα σοκολατούχα γάλατα και το σκέτο γάλα:

• Για τα γάλατα και τα προϊόντα γαλακτοκομίας, ήτοι γάλα και κρέμα γάλακτος (ανθόγαλα), συμπυκνωμένα ή με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, ο συντελεστής ΦΠΑ που εφαρμόζεται είναι 13%,

• Για τα σοκολατούχα γάλατα, ροφήματα γάλακτος με γεύση καφέ καθώς και παρόμοια ροφήματα με βάση το γάλα, ο συντελεστής ΦΠΑ που εφαρμόζεται είναι 23%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ