ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης

Σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης
EUROKINISSI

Την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης δρομολογεί από το 2020 η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, θα αντικατασταθούν με ένα νέο σύστημα εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογουμένων. Το σύστημα αυτό θα στηρίζεται στις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και την υποχρεωτική τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων από τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και επιχειρήσεις.

Το τέλος των τεκμηρίων διαβίωσης προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι το μέτρο θα συμπεριληφθεί στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

«Τα τεκμήρια σταδιακά θα φύγουν», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μειώνει παράλληλα τους φορολογικούς συντελεστές για να δώσει κίνητρο στους πολίτες να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων σε βάθος τετραετίας. Κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το 2020, θα μειώνονται, μέχρι να σβήσουν οριστικά από τον φορολογικό χάρτη. Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου που σχεδιάζει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών στη θέση των τεκμηρίων διαβίωσης θα ενεργοποιούνται στις περιπτώσεις που ο φορολογικός μηχανισμός εντοπίζει αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων, δαπάνες οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογουμένου (ατομικά ή/και οικογενειακά), εισοδήματα που είναι κοντά στο αφορολόγητο όριο.

Το 2018 πιάστηκαν στην παγίδα των τεκμηρίων περίπου 3 στα 10 νοικοκυριά, καθώς φορολογήθηκαν για εισοδήματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που δήλωσαν. Συγκεκριμένα 1.929.180 φορολογούμενοι φορολογήθηκαν για μεγαλύτερα εισοδήματα κατά 6,7 δισ. ευρώ, με τους περισσότερους να είναι μισθωτοί και να ακολουθούν οι συνταξιούχοι και οι εισοδηματίες.

Η επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων του 2018 έδειξε ότι 394.461 εισοδηματίες φορολογήθηκαν για μεγαλύτερα εισοδήματα ύψους 1,97 δισ. ευρώ, 206.340 ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωσαν επιπλέον φόρους για εισοδήματα 917 εκατ. ευρώ, 115.570 αγρότες έπεσαν στην παγίδα των τεκμηρίων, 697.290 μισθωτοί αναγκάστηκαν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους, καθώς τα εισοδήματα δεν κάλυπταν τα τεκμήρια διαβίωσης και 515.509 συνταξιούχοι είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται λόγω τεκμηρίων κατά 1,5 δισ. ευρώ και να πληρώνουν τους αναλογούντες φόρους.

Για την ιστορία, τα τεκμήρια διαβίωσης καθιερώθηκαν για πρώτη φορά το 1978, ενώ στη σημερινή τους μορφή που εφαρμόζονται για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες, τα ιδιωτικά σχολεία και τις οικιακές βοηθούς θεσμοθετήθηκαν το 2010.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ