ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές στη φορολογία: Το φθινόπωρο ηλεκτρονικά βιβλία, καταργούνται οι συγκεντρωτικές

Αλλαγές στη φορολογία: Το φθινόπωρο ηλεκτρονικά βιβλία, καταργούνται οι συγκεντρωτικές
INTIME/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η εφαρμογή της ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων από το υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Το νέο σύστημα παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών με τα ηλεκτρονικά βιβλία αυτοματοποιούνται οι διαδικασίες συμπλήρωσης και υποβολής δηλώσεων, μειώνεται το διαχειριστικό κόστος για τις επιχειρήσεις, καταργούνται οι συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών –πελατών, επιταχύνονται οι επιστροφές φόρων στους συνεπείς, ενώ ενισχύεται ο έλεγχος των υποθέσεων.

«Πρόκειται για ένα μέτρο που εντάσσεται στο πλαίσιο ηλεκτρονικοποίησης όλων των συναλλαγών που θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής», τόνισε.

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ αναφέρθηκε διεξοδικά στον τρόπο λειτουργίας του νέου συστήματος ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το σύστημα στηρίζεται σε μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα με την ονομασία My Data. Στην εν λόγω πλατφόρμα κάθε επιχείρηση και ελεύθερος επαγγελματίας θα εισέρχεται με τους κωδικούς του στο Taxisnet και θα αποκτά έναν μοναδικό αριθμό καταχώρησης ΜΑΡΚ.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα δηλώνουν τα τιμολόγια τους τα οποία θα καταχωρούνται αυτόματα στα ηλεκτρονικά βιβλία τους. Παράλληλα οι λήπτες των τιμολογίων θα βλέπουν στα δικά τους ηλεκτρονικά βιβλία τα τιμολόγια των εκδοτών.

Κάθε επιχείρηση και ελεύθερος επαγγελματίες θα πρέπει να καταχωρεί στα ηλεκτρονικά βιβλία τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδει το αργότερο μέχρι την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από τη συμπλήρωση της τρίμηνης ή μηνιαίας περιόδου υποβολής δήλωσης ΦΠΑ.

Παράλληλα, θα ενημερώνονται τα φορολογικά έντυπα των δηλώσεων εισοδήματος και ΦΠΑ με τα δεδομένα των βιβλίων με αποτέλεσμα οι δηλώσεις αυτές να είναι προσυμπληρωμένες και να επιτρέπουν την άμεση διασταύρωση όλων των δεδομένων.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία θα μειώσουν αισθητά τη φοροδιαφυγή, θα περιορίσουν το διαχειριστικό κόστος και κυρίως θα συμβάλουν ώστε οι επιχειρήσεις να λαμβάνουν ταχύτερα επιστροφή φόρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ