ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στήριξη στις τράπεζες για ταχύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων

Στήριξη στις τράπεζες για ταχύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων

Βοήθεια στις τράπεζες ώστε να προχωρήσουν στη μείωση των δεικτών καθυστερήσεων σε μονοψήφια επίπεδα έως και το 2021 θα δώσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός έχει ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση μέσα στο φθινόπωρο της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πλάνο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που προβλέπει την παροχή δημόσιων εγγυήσεων προς τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων (NPEs) έως 20 δισ. ευρώ.

Μπορεί οι στόχοι που έχουν υποβληθεί στον εποπτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) να προβλέπουν υποχώρησή τους μεσοσταθμικά λίγο κάτω από το 20%, η πραγματικότητα ωστόσο ήδη ασκεί πιέσεις για αναθεώρησή τους χαμηλότερα.

Δεν είναι μόνο η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τους ελληνικούς ομίλους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που κινείται πλέον σε επίπεδα κοντά στο 3,50%, αλλά και ο μεταξύ τους ανταγωνισμός, που θα αναγκάσει τις διοικήσεις όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων να λάβουν εν τέλει μέσα στους επόμενους μήνες εμπροσθοβαρείς πρωτοβουλίες για την οριστική εξυγίανση των ισολογισμών τους.

Ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία στις πρόσφατες επαφές του στην Αθήνα με τους τραπεζίτες ήταν ξεκάθαρος πως η επιτυχής εκτέλεση των υφιστάμενων επιχειρησιακών σχεδιασμών είναι το ελάχιστο απαιτούμενο, σημειώνοντας πως η επιτάχυνση των ρυθμών μείωσης των «κόκκινων» δανείων αποτελεί πλέον το ζητούμενο τόσο για τον επόπτη, όσο και για τις αγορές.

Για τον λόγο αυτόν, ο ίδιος κάλεσε τις ελληνικές Αρχές να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό την προετοιμασία – κάτι που δεν έγινε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών – για την ενεργοποίηση των εργαλείων κρατικής υποβοήθησης του κλάδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ