ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς το Δημόσιο θα αποπληρώσει οφειλές ύψους 2 δισ. ευρώ

Πώς το Δημόσιο θα αποπληρώσει οφειλές ύψους 2 δισ. ευρώ
EUROKINISSI

Με ειδική διαδικασία και αυξημένο συντονισμό επιχειρεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να «φρενάρει» τη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και να επιταχύνει την αποπληρωμή των υφισταμένων χρεών.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ξεκινήσει ήδη την κατάρτιση νέου πλάνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, σε συνεργασία με τις οικονομικές υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών αφορούν κυρίως σε εκκρεμείς συντάξεις συνταξιοδότησης και οφειλές των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, του ΕΟΠΠΥ, των νοσοκομείων και των ΟΤΑ, που έχουν είτε νομικά είτε διοικητικά κολλήματα στην είσπραξή τους από τους φορείς υποδοχής.

Στις αρχές Ιουλίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες διαμορφώθηκαν στα 2,179 δισ. ευρώ και σε αυτά περιλαμβάνονταν και εκκρεμείς επιστροφές φόρου 493 εκατ. ευρώ. Τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων ήταν στα 594 εκατ. ευρώ, των νοσοκομείων στα 546 εκατ. ευρώ, των ΟΤΑ 275 εκατ. ευρώ και του ΕΟΠΥΥ στα 200 εκατ. ευρώ.

Στόχος της νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι ο εντοπισμός και η εξάλειψη εκείνων των συστημικών δυσλειτουργιών που αποτελούν την πηγή δημιουργίας των νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Αυτό επιχειρείται να γίνει μέσω της θέσπισης αυστηρών και τυποποιημένων διαδικασιών και θέτοντας ηλεκτρονικές δικλίδες σε όλη τη διαδικασία αποπληρωμής υποχρεώσεων προς τρίτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ