ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατρούγκαλος: Μετατροπή του προστίμου για την αδήλωτη εργασία σε σύμβαση πρόσληψης

Κατρούγκαλος: Μετατροπή του προστίμου για την αδήλωτη εργασία σε σύμβαση πρόσληψης
O υπουργός Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κίνητρο στους αδήλωτους εργαζομένους να καταγγέλλουν τους εργοδότες τους στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εξετάζει να δώσει το υπουργείο Εργασίας.

Σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει το πρόστιμο για την μαύρη εργασία και να το μετατρέψει σε σύμβαση πρόσληψης.

Ερωτηθείς για το πώς θα αντιμετωπισθεί η αδήλωτη εργασία ο υπουργός είπε: «Αυτά είναι από τα μεγάλα στοιχήματα μας. Πρώτα από όλα θα εντείνουμε τους ελέγχους. Δεν αρκεί να υπάρχει μόνον η νομοθεσία.»

Ο ίδιος είπε πως ήδη στο σύστημα Εργάνη αποτυπώνονται όλοι οι εργαζόμενοι και όλες οι προσλήψεις και ότι αυτό γίνεται με αυτοματοποιημένο τρόπο. «Εάν πάρεις κάποιον για προσωρινή δουλειά είσαι υποχρεωμένος να το δηλώσεις. Αυτό γίνεται ακόμη και με SMS», σημείωσε.

Στο σημείο αυτό απεκάλυψε πως η κυβέρνηση εξετάζει να περιορίσει τα κίνητρα των εργοδοτών να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους. «Σκεφτόμαστε μα αλλάξουμε το πρόστιμο που υπάρχει σήμερα για τη μαύρη εργασία και να το μετατρέψουμε σε υποχρέωση του εργοδότη τον «μαύρο» εργαζόμενο να τον πάρει με επίσημη σύμβαση. Ώστε να μη φοβάται το πρόστιμο μόνον, αλλά να έχει εγγύηση ο εργαζόμενος ότι θα τον πάρει», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αν τελικά ισχύσει αυτό οι αδήλωτοι εργαζόμενοι θα έχουν κάθε λόγο να καταγγέλλουν τους εργοδότες του στο ΣΕΠΕ προκειμένου να απασχολούνται πλέον με συμβάσεις και να μην βρίσκονται στον αέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ