ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης για 20.000 δημοσίους υπαλλήλους

Συντάξεις: Δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης για 20.000 δημοσίους υπαλλήλους
Pixabay

Τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης για 20.000 δημοσίους υπαλλήλους, δίνει μια ευνοϊκή ερμηνεία που έχει δώσει η αρμόδια διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία ανήκει πλέον στον ΕΦΚΑ, σε διατάξεις των νόμων 4336/2015, 4387/2016 και 4488/2017.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, η ρύθμιση αφορά κυρίως γυναίκες, αλλά και άνδρες, που έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα μετά την 1/1/2011 ακόμη και αν δεν είχαν συμπληρώσει το όριο ηλικίας της μειωμένης τον Αύγουστο του 2015.

Έτσι ανοίγει ο δρόμος πρόωρης συνταξιοδότησης για περίπου 20.000 υπαλλήλους που κλείνουν ακόμη και φέτος τα 55, τα 56, ή τα 58, για τους οποίους η μείωση θα είναι αρκετά μικρότερη από το αναμενόμενο, με το ανώτατο «πέναλτι» να φτάνει τα 115,2 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ερμηνεία των διατάξεων του νόμου έδειξε πως το πέναλτι εφαρμόζεται μόνο στο ποσό της Εθνικής Σύνταξης και όχι στο σύνολο και η Ανταποδοτική Σύνταξη χορηγείται πλήρης.

Στο πλαίσιο αυτό η έξοδος καθίσταται συμφέρουσα για όλους τους υπαλλήλους που έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα μειωμένης αλλά απέχουν πολύ από τα νέα όρια για πλήρη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εν λόγω αλλαγή αφορά σύμφωνα με τον δικηγόρο Διονύση Ρίζο, ειδικό σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, τρεις βασικές περιπτώσεις ασφαλισμένων :

  1. Γυναίκες ασφαλισμένες στο Δημόσιο με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης το 2010. Οι ασφαλισμένες αυτής της κατηγορίας μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 55 ετών με μειωμένη σύνταξη ακόμη κι αν συμπληρώνουν τα 55 σήμερα. Δεν υπάρχει επιβάρυνση στο όριο ηλικίας για τις εν λόγω γυναίκες.
  2. Γυναίκες και άνδρες ασφαλισμένοι στο Δημόσιο με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης το 2011. Οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 56 ετών με μειωμένη σύνταξη ακόμη κι αν συμπληρώνουν τα 56 σήμερα. Δεν υπάρχει επιβάρυνση στο όριο ηλικίας για τους εν λόγω ασφαλισμένους.
  3. Γυναίκες και άνδρες ασφαλισμένοι στο Δημόσιο με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης το 2012. Οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 58 ετών με μειωμένη σύνταξη ακόμη κι αν συμπληρώνουν τα 58 σήμερα. Δεν υπάρχει επιβάρυνση στο όριο ηλικίας για τους εν λόγω ασφαλισμένους.

Περιορισμός του πέναλτι μόνο στην Εθνική Σύνταξη

«Ως γνωστόν από την ψήφιση του νόμου 4387/2016 κι έπειτα, δηλαδή για όσους υπέβαλλαν και υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης από την 13η Μαΐου 2016 κι έπειτα η σύνταξη αποτελείται από δύο τμήματα, την Εθνική και την Ανταποδοτική Σύνταξη. Στις περιπτώσεις που πρόκειται κάποιος να εξέλθει με πρόωρη/μειωμένη, το πέναλτι ανάλογα με το όριο της πλήρους και με ανώτατο πλαφόν το 30% εφαρμόζεται μόνο στην Εθνική Σύνταξη και όχι στην Ανταποδοτική, η οποία καταβάλλεται πλήρης», εξηγεί ο κ. Ρίζος. Έτσι το ποσό που μειώνεται ποσοστιαία είναι μόνο το ποσό των 384€. Αντίθετα το υπόλοιπο ποσό που αναλογεί στις εισφορές του ασφαλισμένου και σχηματίζει την Ανταποδοτική Σύνταξη καταβάλλεται πλήρες χωρίς καμιά ποινή. Συνεπώς το ανώτατο όριο μείωσης σύνταξης σε περίπτωση εξόδου με μειωμένη είναι 115,2€. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί η μείωση να ξεπεράσει το ποσό αυτό.

Η εν λόγω ρύθμιση, που επιβάλλει την εφαρμογή του πέναλτι της μειωμένης μόνο στην Εθνική των 384€ συνδυάζεται με άλλες δυο διατάξεις οδηγώντας σε υψηλή παροχή όσους αποχωρούν με μειωμένη:

  • Καταργήθηκε η επιπλέον ποινή του 10% για όσους αποχωρούν με το νέο σύστημα. Υπενθυμίζεται πως με την ψήφιση του νόμου 4336/2015 (τρίτο μνημόνιο) σε περιπτώσεις εξόδου με μειωμένη σύνταξη και εφόσον το εκάστοτε όριο ηλικίας είχε επηρεαστεί από την αλλαγή των ορίων, επιβαλλόταν μια επιπλέον προσωρινή περικοπή της τάξης του 10% μέχρι συμπληρώσεως του νέου ορίου εξόδου με πλήρη σύνταξη. Το εν λόγω ποσοστό του 10% απαλειφόταν στη συνέχεια, όταν συμπληρωνόταν το νέο όριο ηλικίας λήψης πλήρους σύνταξης, ενώ ακολουθούσε εφ’ όρου ζωής η αρχική ποινή.
  • Ορίστηκε και για το Δημόσιο πλαφόν μείωσης στο 30%. Υπενθυμίζεται πως μετά την ψήφιση του νόμου 4336/2015 (τρίτο μνημόνιο) επιβαλλόταν σε περιπτώσεις εξόδου με μειωμένη από το Δημόσιο πέναλτι το οποίο σε πολλές περιπτώσεις έφτανε έως και το 50%. Αυτό συνέβαινε καθώς ήταν πολύ μεγάλη η αύξηση του ορίου ηλικίας της πλήρους σύνταξης. Πλέον τέθηκε πλαφόν μείωσης στο 30%.

Παράδειγμα 1

Γυναίκα ασφαλισμένη στο Δημόσιο με συμπληρωμένη 25ετία το 2010 και ηλικία 56 ετών σήμερα μπορεί να υποβάλει άμεσα αίτημα συνταξιοδότησης για μειωμένη σύνταξη. Η ποινή θα είναι 30% και θα περιορίζεται μόνο στην Εθνική Σύνταξη (επομένως η μέγιστη μείωση θα είναι 115,2€).

Παράδειγμα 2

Δημόσια υπάλληλος ΠΕ κατηγορίας θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 25 έτη ασφάλισης το 2010 (33 έτη το 2018) και γίνεται 55 ετών φέτος. Η εν λόγω ασφαλισμένη μπορεί να αποχωρήσει άμεσα με ποινή μείωσης 30% στην Εθνική Σύνταξη. Η σύνταξη της σήμερα θα είναι 787 €.

Παράδειγμα 3

Δημόσιος υπάλληλος ΤΕ κατηγορίας συμπλήρωσε το 2011 τα απαραίτητα 25 έτη ασφάλισης και θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα ώστε να μπορεί να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 56 ετών με μειωμένη σύνταξη. Είναι σήμερα 57 ετών. Ο εν

λόγω υπάλληλος μπορεί άμεσα να πάρει μειωμένη σύνταξη κατά 30% επί της Εθνικής Σύνταξης. Έτσι με παραίτηση σήμερα θα λάβει 669,8 € κύρια σύνταξη.

Παράδειγμα 4

Γυναίκα υπάλληλος ΔΕ κατηγορίας έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 25 έτη ασφάλισης το 2010. Η εν λόγω ασφαλισμένη εμπίπτει στην κατηγορία των μειωμένων συντάξεων που δεν άλλαξαν με το νόμο 4336/2015 με συνέπεια να μπορεί άμεσα να αποχωρήσει με ποινή μείωσης 30% στην Εθνική Σύνταξη. Έτσι με αποχώρηση σήμερα θα λάβει 613,7 € κύρια σύνταξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ