ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μεταμνημονιακή» ενημέρωση της Κομισιόν για την οικονομική πολιτική

«Μεταμνημονιακή» ενημέρωση της Κομισιόν για την οικονομική πολιτική
EPA

Επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας πριν από τρεις εβδομάδες, δίνοντας το πλαίσιο πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει  η κυβέρνηση.

Μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη ανά εξάμηνο, να στέλνει στην Κομισιόν επιστολή και να ζητά την παράταση της ενισχυμένης εποπτείας. Σε αυτή την κοινοποίηση ο κ. Σταϊκούρας περιέγραψε τους βασικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής, ήτοι τις ελληνικές θέσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις.

Αυτές θα αποκρυσταλλωθούν πλήρως κατά την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση το Σεπτέμβριο.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν προγραμματίσει τη νέα κάθοδό τους στην Αθήνα το τελευταίο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, η ατζέντα περιλαμβάνει αρχικά την κάθοδο των τεχνικών κλιμακίων στις 16 Σεπτεμβρίου, ήτοι την επομένη της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής του προσχεδίου προϋπολογισμού στην Κομισιόν και των επικεφαλής στις 23 Σεπτεμβρίου.

Τα κλιμάκια των θεσμών θα συλλέξουν στοιχεία για να τρέξουν μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους. Η βελτίωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές επηρεάζει θετικά την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Και αυτό είναι ένα στοιχείο που ενισχύει τα ελληνικά επιχειρήματά για μείωση των στόχων ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδα κάτω του 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ