ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ δρομολογεί η κυβέρνηση

Tην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ δρομολογεί η κυβέρνηση
EPA/JIM LO SCALZO

Τη διαδικασία για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα επανεκκινήσει η κυβέρνηση το Σεπτέμβριο, προκειμένου να βελτιώσει το «προφίλ» βιωσιμότητάς του ελληνικού χρέους και να μειώσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως η Ελλάδα θα επαναλάβει τον Σεπτέμβριο τη διαδικασία για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Να σημειωθεί πως από τον Απρίλιο η ελληνική κυβέρνηση είχε ενημερώσει το Ταμείο πως προτίθενται να αποπληρώσει πρόωρα το 40% των υφισταμένων δανείων του οργανισμού (3,7 δισ. ευρώ περίπου), κάτι που εντάσσεται στο πλαίσιο των διαδικασιών διαχείρισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Για να δρομολογηθεί η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα πρέπει αρχικά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών να ενημερώσει επισήμως (γραπτώς) το ΔΝΤ, το Eurogroup και τον ESM. Αμέσως μετά την επίσημη υποβολή του αιτήματος στο Eurogroup, θα απαιτηθούν κοινοβουλευτικές εγκρίσεις από τα κοινοβούλια χωρών όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.

Αυτές οι εγκρίσεις, που αποτελούν το δεύτερο βήμα, έχουν ειδικό χαρακτήρα. Δεδομένου ότι ο ESM απολαμβάνει καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή» -όπως το ΔΝΤ - θα πρέπει πρώτα να συναινέσουν τα κράτη που μετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό πως θα δεχθούν να αποπληρωθεί το Ταμείο, χωρίς την ίδια στιγμή να δοθεί προτεραιότητα και στα δάνεια του ESM.

Αυτή η εξαίρεση (waiver) έχει ήδη χορηγηθεί σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η οποία προχώρησε σε πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ