ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Σταϊκούρα - Λεμέρ με «ατζέντα» Eurogroup

Συνάντηση Σταϊκούρα - Λεμέρ με «ατζέντα» Eurogroup
EPA

Με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ θα συναντηθεί σήμερα στην Αθήνα  ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Η συνάντηση είναι «προπαρασκευαστική» εν όψει του Eurogroup του Σεπτεμβρίου, ωστόσο θα εξετασθούν σε αυτή και διμερή θέματα οικονομικής συνεργασίας.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας και συνολικά η κυβέρνηση έχουν θέσει στόχους για τους επόμενους μήνες που απαιτούν τη συναίνεση του Eurogroup. Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ είναι ένας από αυτούς τους στόχους. Η συζήτηση για τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ένας άλλος. Η αναμόρφωση του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής με μείωση των φορολογικών βαρών είναι ένας τρίτος στόχος.

Εν όψει αυτών των διαπραγματεύσεων με την ευρωζώνη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει κρατήσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών αναφορικά με την αμεσότητα της εφαρμογής των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας, καθώς προέχει να πείσει θεσμούς και ευρωζώνη ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό εφέτος και κυρίως ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν θα δημιουργήσουν δημοσιονομική τρύπα στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2020.

Μια από τις επιδιώξεις που εξετάζεται είναι τα έσοδα που θα έχει η Ελλάδα από την επιστροφή των κερδών που θα έχουν η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA, SNPs), τα οποία εντάχθηκαν στη συμφωνία για το χρέος τον περασμένο Ιούνιο, να προσμετρηθούν για την κάλυψη του πλεονάσματος και μάλιστα με έναν τρόπο που θα περνούν μέσω του ΕΣΠΑ βοηθώντας και την ανάπτυξη.

Ήδη το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τους θεσμούς προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα. Μια τέτοια αλλαγή των όρων σημαίνει ότι εξασφαλίζεται αυτόματα πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος 1,2 δισ. ευρώ κάθε έτος έως και το 2022, διευκολύνοντας σημαντικά την άσκηση οικονομικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν προγραμματίσει τη νέα κάθοδό τους στην Αθήνα το τελευταίο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, η ατζέντα περιλαμβάνει αρχικά την κάθοδο των τεχνικών κλιμακίων στις 16 Σεπτεμβρίου, ήτοι την επομένη της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής του προσχεδίου προϋπολογισμού στην Κομισιόν και των επικεφαλής στις 23 Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ