«Πράσινο φως» από την ΕΕ για τις κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες αναμένει η κυβέρνηση
Αισιόδοξη ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DGComp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δώσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου την έγκρισή της για το σχέδιο κρατικής υποβοήθησης του τραπεζικού κλάδου που έχει σχεδιάσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως έγραψε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, σε άρθρο του στα Νέα, «ευελπιστούμε ότι μέσα στο φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τη ΓΔ Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προχωρήσουμε αμέσως έπειτα στην εφαρμογή του μέσω της απαραίτητης νομοθετικής ρύθμισης, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να προσαρμόσουν αντίστοιχα τα σχέδιά τους».
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, οι τράπεζες θα έχουν ήδη από τον Οκτώβριο ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα τους για την εξυγίανση των ισολογισμών τους. Πρόκειται για κρατικές εγγυήσεις που θα δοθούν στους συστημικούς ομίλους και θα λειτουργήσουν ως κάλυμμα για μέρος των ομολόγων που θα εκδώσουν στο πλαίσιο τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων.
Με βάση το αρχικό πλάνο του ΤΧΣ μέσω αυτού του μηχανισμού θα μπορούσαν να τιτλοποιηθούν με καλύτερους για τα πιστωτικά ιδρύματα όρους, μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έως 20 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με αναλυτές, η ενεργοποίησή του θα διευκολύνει τις τράπεζες να αυξήσουν τις συναλλαγές αυτού του είδους, επιταχύνοντας σημαντικά την απενοποίηση προβληματικών χαρτοφυλακίων, άρα και την αποκλιμάκωση των δεικτών καθυστερήσεων.
Εκπτώσεις και κίνητρα για το νέο στεγαστικό πρόγραμμα «Κατασκευάζω - Νοικιάζω»
08:30
Λιβάνιος: Εξετάζεται η ηλεκτρονική ψήφος από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2028
08:29
Σοβαρά επεισόδια στο Τορίνο: Αστυνομικός χτυπήθηκε από διαδηλωτές με σφυρί - Η αντίδραση της Μελόνι
08:25
Fibermaxxing: Τι είναι η νέα διατροφική «μόδα» που... σαρώνει τα κοινωνικά δίκτυα - Ειδικός εξηγεί
08:21