ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» από την ΕΕ για τις κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες αναμένει η κυβέρνηση

«Πράσινο φως» από την ΕΕ για τις κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες αναμένει η κυβέρνηση
EUROKINISSI

Αισιόδοξη ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DGComp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δώσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου την έγκρισή της για το σχέδιο κρατικής υποβοήθησης του τραπεζικού κλάδου που έχει σχεδιάσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως έγραψε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, σε άρθρο του στα Νέα, «ευελπιστούμε ότι μέσα στο φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τη ΓΔ Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προχωρήσουμε αμέσως έπειτα στην εφαρμογή του μέσω της απαραίτητης νομοθετικής ρύθμισης, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να προσαρμόσουν αντίστοιχα τα σχέδιά τους».

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, οι τράπεζες θα έχουν ήδη από τον Οκτώβριο ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα τους για την εξυγίανση των ισολογισμών τους. Πρόκειται για κρατικές εγγυήσεις που θα δοθούν στους συστημικούς ομίλους και θα λειτουργήσουν ως κάλυμμα για μέρος των ομολόγων που θα εκδώσουν στο πλαίσιο τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων.

Με βάση το αρχικό πλάνο του ΤΧΣ μέσω αυτού του μηχανισμού θα μπορούσαν να τιτλοποιηθούν με καλύτερους για τα πιστωτικά ιδρύματα όρους, μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έως 20 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ενεργοποίησή του θα διευκολύνει τις τράπεζες να αυξήσουν τις συναλλαγές αυτού του είδους, επιταχύνοντας σημαντικά την απενοποίηση προβληματικών χαρτοφυλακίων, άρα και την αποκλιμάκωση των δεικτών καθυστερήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ