ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η διπλή στόχευση για το πρωτογενές πλεόνασμα και ο ορίζοντας του 2020

Η διπλή στόχευση για το πρωτογενές πλεόνασμα και ο ορίζοντας του 2020
PIXABAY

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από τον προϋπολογισμό του 2020.

Το μέσο για την αρχική διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου θα προέλθει από την καταμέτρηση των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και ΕΚΤ.

Εάν το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναγνώριζε τη δυνατότητα να μετρούν στον κατά πρόγραμμα ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος τα έσοδα από ANFAs και SMPs (τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα ευρωτραπεζών), απευθείας θα μπορούσε το πλεόνασμα να κερδίσει 0,6% του ΑΕΠ. Τα κέρδη από ομόλογα αποδίδονται στην Ελλάδα σε δύο εξαμηνιαίες δόσεις κάθε χρόνο, μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, και αθροίζονται σε 1,2 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ.

Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει λάβει μόλις μία εξαμηνιαία δόση αυτών των κερδών εξαιτίας των καθυστερήσεων που σημειώθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση στην υλοποίηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων.

Στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης έχουν καλλιεργηθεί βάσιμες προσδοκίες στήριξης από την κυβέρνηση του Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ υπάρχει επίσης προσδοκία ότι και ο Πιερ Μοσκοβισί κατά την αναμενόμενη επίσκεψή του τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα θα δώσει χείρα βοηθείας στο ελληνικό αίτημα από την πλευρά της Κομισιόν, λίγο πριν αφυπηρετήσει.

Σύμφωνα με ένα αισιόδοξο σενάριο, η Κομισιόν θα μπορούσε ακόμα και να προτείνει η ίδια τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα παρακολουθώντας την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και τη μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας στις αγορές.

Η προοπτική αυτή έρχεται να ερμηνεύσει την υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των προεκλογικά υπεσχημένων μειώσεων στους φόρους.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020, το οποίο θα κατατεθεί στην Κομισιόν έως τις 15 Σεπτεμβρίου, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως θα ενσωματώνει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος.

Έως τις 21 Νοεμβρίου, όταν στο ελληνικό Κοινοβούλιο θα κατατεθεί το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης είναι ο στόχος αυτός να έχει κατέβει πρακτικά τουλάχιστον στο 3% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ