ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Bundesbank «αδειάζει» Μέρκελ και Σολτς

Η Bundesbank «αδειάζει» Μέρκελ και Σολτς
AP Photo/Michael Sohn

Άνγκελα Μέρκελ και Όλαφ Σολτς προσπάθησαν να καθησυχάσουν αγορές και επενδυτές,αλλά δυστυχώς, ήρθε η Bundesbank και τους «άδειασε». Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας χτύπησε καμπανάκι, εκτιμώντας πως η οικονομία της χώρας θα μπορούσε να συνεχίσει να συρρικνώνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς η βιομηχανική παραγωγή υποχωρεί.

«Η συνολική οικονομική επίδοση θα μπορούσε ξανά να υποχωρήσει ελαφρώς», τονίζει σε μηνιαία έκθεσή της η Bundesbank, υποδηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε ύφεση.

Η παραπάνω πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας δεν είναι καθόλου τυχαία και εντείνει τις ανησυχίες για τις προοπτικές της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.
Και μπορεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών να εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας πως η Γερμανία έχει τη δημοσιονομική δύναμη να αμβλύνει την όποια μελλοντική οικονομική κρίση με «πλήρη ισχύ», υποδηλώνοντας ότι το Βερολίνο θα μπορούσε να απελευθερώσει περίπου 50 δισ. ευρώ σε πρόσθετες δαπάνες.

Τα σχόλια του Ολαφ Σολτς ήρθαν μετά από τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα, η οποία ανέφερε επανειλημμένως ότι δεν βλέπει να χρειάζεται δράση αμέσως, αλλά η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί, εάν χρειαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,1% το β’ τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, λέγοντας πως ένα κράτος πρέπει να ζει με βάση τις δυνατότητές του τις περιόδους της οικονομικής ευφορίας, προκειμένου να είναι σε καλή κατάσταση στην περίπτωση μίας ύφεσης.

Σχολιάζοντας τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο, ο Σολτς την απέδωσε στη μείωση της διεθνούς ζήτησης και στην αβεβαιότητα που προκαλούν οι εμπορικές εντάσεις.

Και την ώρα που η Bundesbank έκανε μαύρες προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία, δημοσιοποιήθηκαν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και… έδεσε το γλυκό.

Ειδικότερα ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιούλιο αναθεωρήθηκε από την Eurostat στο 1% από 1,1% που είχε ανακοινώσει στις 31 Ιουλίου, γεγονός που εντείνει τον προβληματισμό για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ταυτόχρονα, η παραμονή του πληθωρισμού κάτω από το όριο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυξάνει τις πιθανότητες ο Μάριο Ντράγκι να ανακοινώσει το Σεπτέμβριο ένα νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη αναθεώρηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, τα οποία προστίθενται στα αρνητικά στοιχεία των περασμένων εβδομάδων που μπορεί να πείσουν τους αξιωματούχους της ΕΚΤ ότι απαιτούνται τολμηρά μέτρα για την αναζωογόνηση της δυναμικής στην Ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της στις 12 Σεπτεμβρίου, με τους περισσότερους οικονομολόγους να προβλέπουν τουλάχιστον μία μείωση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ από το σημερινό επίπεδο του -0,4%.

Ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι διαμήνυσε τον περασμένο μήνα ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, περιλαμβανομένης μιας πιθανής επανέναρξης της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). To μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, Όλι Ρεν, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΚΤ πρέπει να παρουσιάσει ένα «αποτελεσματικό και σημαντικό» πακέτο στήριξης στην επόμενη συνεδρίασή της.

Αλλά και ο κεντρικός τραπεζίτης της Εσθονίας, Μάντις Μίλερ ανέφερε πως ο πληθωρισμός της ευρωζώνης είναι πολύ χαμηλός και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αποφασίσει τον Σεπτέμβριο περαιτέρω δράση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ