ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μη ελκυστικό το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Μη ελκυστικό το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας
Pixabay

Η υποβολή αιτήσεων προστασίας πρώτης κατοικίας στο πλαίσιο του διάδοχου σχήματος του νόμου Κατσέλη προχωρά με ιδιαίτερα βραδείς ρυθμούς.

Στοιχεία τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δείχνουν ότι από την 1η Ιουλίου έως και τις 18 Αυγούστου μόλις 22 αιτήσεις είχαν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες. Μία εβδομάδα νωρίτερα, οι αιτήσεις ήταν 15. Το ενδιαφέρον των δανειοληπτών είναι έντονο, όπως καταδεικνύει το γεγονός ότι στην πλατφόρμα έχουν εισέλθει 68.823 χρήστες. Από αυτούς, όμως, σχεδόν ένας στους τέσσερις έχει ξεκινήσει τη διαδικασία προετοιμασίας της αίτησης (14.822 δανειολήπτες) και μόνο 22 έχουν καταφέρει να στείλουν τις αιτήσεις τους στις τράπεζες.

Για να υποβληθεί η αίτηση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι τράπεζες να δώσουν τα πλήρη στοιχεία για το ύψος των οφειλών προκειμένου στη συνέχεια να διαπιστώσει το ηλεκτρονικό σύστημα εάν πληρούνται τα κριτήρια. Εάν ένας δανειολήπτης έφτασε στις αρχές της εβδομάδας στο σημείο να ζητήσει από την τράπεζα τα στοιχεία της οφειλής του, εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα μπορέσει να υποβάλει αίτηση.

Στον βαθμό όπου ο δανειολήπτης περάσει αυτόν τον σκόπελο, διαδικαστικά, τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Η πλατφόρμα ζητά μόνο ένα χαρτί από τον οφειλέτη: το πιστοποιητικό βαρών, το οποίο εκδίδεται από το υποθηκοφυλακείο. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία περιλαμβάνονται στο σύστημα, η διαδικασία είναι απλουστευμένη για τους δανειολήπτες και απαιτεί λιγότερο από δέκα λεπτά. Μετά έρχεται η ώρα της αλήθειας.

Στις βασικές προϋποθέσεις ένταξης στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας ορίζεται ότι το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος φυσικού προσώπου, κατά το τελευταίο έτος, για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ.

Το ποσό προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για τον σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα τρία εξαρτώμενα μέλη. Αν το σύνολο των οφειλών του δανειολήπτη υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, η ακίνητη περιουσία του αιτούντος, του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών, πέραν της κύριας κατοικίας του αιτούντος, καθώς και τα μεταφορικά μέσα του αιτούντος και του συζύγου του θα πρέπει να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ, ενώ για τις καταθέσεις ισχύει κόφτης 15.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ