ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Jackson Hole, τα μεγάλα «αφεντικά» και η μυστική συνάντηση

Το Jackson Hole, τα μεγάλα «αφεντικά» και η μυστική συνάντηση
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Jonathan Crosby)

Στο θέρετρο του Jackson Hole, ψηλά στα βουνά του Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, θα συγκληθεί και φέτος η «μυστική» συνάντηση των κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών, όπου αποφασίζεται η τύχη ολόκληρου του κόσμου. Οι αγορές περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον το μήνυμα που θα στείλουν οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών, καθώς η συγκυρία είναι κρίσιμη και πληθαίνουν τα σημάδια για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.

Αυτές τις ημέρες το θέρετρο Jackson Hole έχει πολλούς επιφανείς επισκέπτες, οι οποίοι ήλθαν επειδή εδώ συγκαλείται όπως και πέρυσι η «μυστική» ετήσια συνάντηση κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών και άλλων παραγόντων με τεράστια επιρροή στην πολιτική και την οικονομία.
Η συνάντηση πραγματοποιείται στις ΗΠΑ επί 43 συναπτά έτη και θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, από τις οποίες άλλες θα ανακοινωθούν άμεσα και άλλες θα γίνουν γνωστές σε βάθος χρόνου.

Ελάχιστοι γνωρίζουν ποιοι ακριβώς θα βρίσκονται στο Jackson Hole, αφού η λίστα των καλεσμένων ελέγχεται πολύ αυστηρά και μόνο οι πιο ισχυροί ηγέτες του πλανήτη και οικονομολόγοι με επιρροή καλούνται.

Ανάμεσα στους λίγους που είναι γνωστό ότι θα συμμετέχουν φέτος περιλαμβάνονται ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος συγκεντρώνει τα περισσότερα φώτα της δημοσιότητας λόγω της ομιλίας του που αναμένεται την Παρασκευή. Συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αλλά και ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Γιενς Βάιτμαν.

Οι λεπτομέρειες για τα θέματα της ατζέντας είναι επτασφράγιστο μυστικό. Στους οικονομικούς κύκλους όμως είναι γνωστό πως αποτελεί πολύ μεγάλη τιμή να προσκληθεί κάποιος να μιλήσει ενώπιον των κορυφαίων οικονομικών και πολιτικών παραγόντων που θα παρευρίσκονται.

Οι αγορές ζητούν παρέμβαση από τον Πάουελ

Οταν ο Τζερόμ Πάουελ θα μιλήσει στη μεγάλη αίθουσα χορού του Jackson Hole κάτω από τη σκιά των βουνών Grand Teton, πολιτικοί, οικονομολόγοι και επενδυτές σε κάθε γωνιά του πλανήτη θα κρέμονται από τα χείλη του, αναζητώντας οτιδήποτε στα λεγόμενά του που να δείχνει ότι η FED θα μειώσει τα επιτόκια, προκειμένου να στηρίξει την αμερικανική οικονομία που τράβηξε «χειρόφρενο» στο β’ τρίμηνο.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι, η Fed δεν αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της αναφορικά με μια πιθανή περικοπή των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και ουσιαστικά θα αποφύγει, όπως ο… διάβολος το λιβάνι να καλλιεργήσει προσδοκίες στις αγορές.

«Δεδομένης της απόφασης του Ιουλίου, όταν η περικοπή στο επιτόκιο ήταν μόνο 25 μονάδες βάσης και με δεδομένο πως ο Πάουελ δεν μπόρεσε να πείσει τους συμμετέχοντες στη Fed για μεγαλύτερη μείωση, ο κίνδυνος να απογοητευθούν οι επενδυτές από την ομιλία του Αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη είναι ορατός», σημείωσε ο Σεθ Κάρπεντερ, οικονομολόγος της UBS. Σημειώνεται πως η Fed μείωσε τα αμερικανικά επιτόκια τον Ιούλιο για πρώτη φορά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Όλα δείχνουν πως ο Τζερόμ Πάουελ και άλλοι αξιωματούχοι της Fed δεν θα ανακατέψουν την «τράπουλα» για να μην δημιουργήσουν την αίσθηση πως η αμερικανική οικονομία είναι πιο αδύναμη από ότι στην πραγματικότητα. Γι’ αυτό και δεν θα αφήσουν… ανοιχτό παράθυρο για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο.

Ο επικεφαλής της Fed θέλει να κρατήσει ένα «όπλο» στη φαρέτρα του σε περίπτωση που οι συνθήκες της αγοράς και η οικονομία επιδεινωθούν περαιτέρω. Μέχρι στιγμής η ανεργία είναι σε χαμηλά επίπεδα και ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από το στόχο του 2% της Fed, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραγωγική δραστηριότητα και ο γεωργικός τομέας επιβραδύνεται λόγω του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ στην Κίνα. Όπως προβλέπουν διεθνείς αναλυτές, η Fed στη προσεχή συνεδρίασή της στις 17-18 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,25%.
Πάντως ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ προχώρησε σε συστάσεις προς τη Fed να προχωρήσει σε γενναία μείωση των επιτοκίων, έως και κατά 1% και να αρχίσει ξανά να τυπώνει χρήμα.

«Η Fed έχει πληγεί από την έλλειψη οράματος. Η οικονομία μας είναι πολύ ισχυρή, παρά την έλλειψη οράματος του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ. To δολάριό μας είναι τόσο ισχυρό, που πλήττει άλλες οικονομίες», ανέφερε, με μια σειρά από tweets, ο Τραμπ, ο οποίος πολλές φορές έχει επιτεθεί κατά της Fed, ζητώντας ένα πιο αδύναμο δολάριο και πιο ανταγωνιστικά επιτόκια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ