ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλαίσιο προστασίας για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος θέλουν οι θεσμοί

Πλαίσιο προστασίας για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος θέλουν οι θεσμοί

Δράσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς που έχουν ενταχθεί στο μεταμνημονιακό καθεστώς εποπτείας καλείται να δρομολογήσει η κυβέρνηση, με τους θεσμούς να δίνουν μεγάλο βάρος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και τη δημιουργία μηχανισμού συντονισμού για τις υποθέσεις διαφθοράς.

Η Ελλάδα καλείται να ενσωματώσει τους νέους κανόνες της ΕΕ που ορίζουν πρότυπα προστασίας για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος σε τομείς όπως οι δημόσιες συμβάσεις, η δημόσια υγεία, το ξέπλυμα χρήματος, η ασφάλεια τροφίμων, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, κ.α...

Για να διασφαλιστεί ότι οι πιθανοί μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος θα είναι ασφαλείς και ότι οι πληροφορίες που αποκαλύπτουν παραμένουν εμπιστευτικές, οι νέοι κανόνες επιτρέπουν την υποβολή καταγγελιών είτε εσωτερικά στην εργασία των εργαζομένων, είτε εξωτερικά σε αρμόδιες εθνικές αρχές και φορείς, καθώς και σε θεσμούς, όργανα, γραφεία και υπηρεσίες της ΕΕ.

Σε περίπτωση που δεν έχει υπάρξει κατάλληλη ανταπόκριση στις αρχικές καταγγελίες, ή αν διαπιστωθεί άμεσος κίνδυνος για το δημόσιο συμφέρον ή κίνδυνος εκδικητικών πράξεων, ο καταγγέλλων θα συνεχίσει να προστατεύεται αν αποφασίσει να αποκαλύψει τις πληροφορίες του δημόσια.

Η κοινοτική νομοθεσία απαγορεύει ρητά τις τιμωρητικές πρακτικές και θεσπίζει δικλείδες ασφαλείας για την αποτροπή της αναστολής των καθηκόντων, του υποβιβασμού, του εκφοβισμού, καθώς και κάθε άλλης μορφής πρακτικών σε βάρος του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Παράλληλα, αυτοί που υποβοηθούν τους καταγγέλλοντες, όπως συνάδελφοι, συνεργάτες και συγγενικά πρόσωπα, προστατεύονται επίσης.

Οι θεσμοί θεωρούν πως η διαδικασία ενσωμάτωσης της σχετικής νομοθεσίας στην ελληνική έννομη τάξη πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί και αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα θέσουν στην επίσκεψή τους στην Αθήνα το Σεπτέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ