ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκροτήθηκε η επιτροπή αξιολόγησης των μελών του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ

Συγκροτήθηκε η επιτροπή αξιολόγησης των μελών του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ
Ο Φραντζέσκο Παπαντία και ο Αιμίλιος Αυγουλέας

Τη συγκρότηση της Επιτροπής Επιλογής των μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προβλέπει απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η Επιτροπή Επιλογής αποτελείται από έξι ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, εκ των οποίων οι τρεις, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου έχουν υποδειχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, δύο από τον υπουργό Οικονομικών και ένας από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την απόφαση η Επιτροπή Επιλογής των μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συγκροτείται από τους Φραντζέσκο Παπαντία, στη θέση Προέδρου της Επιτροπής, Αιμίλιο Αυγουλέα μέλος, Παναγιώτη Δουμάνογλου μέλος, Τζούλια Κιράλι μέλος, Έρικ Ραχέντρα μέλος και Πίτερ Ίνγκβε μέλος.

Η Επιτροπή έχει αρμοδιότητα να προεπιλεγεί τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ και να προτείνει την αμοιβή τους, καθώς και τους λοιπούς όρους εργασίας τους. Ακόμη, θα αξιολογεί ετησίως τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής και μπορεί να ζητάει από κάθε μέλος του Γενικού Συμβουλίου ή της Εκτελεστικής Επιτροπής οποιαδήποτε πληροφορία κρίνει απαραίτητη για τους σκοπούς της αξιολόγησης, υπό την προϋπόθεση ότι η απαίτηση είναι εύλογη και δεν επιβαρύνει δυσανάλογα το μέλος.

Η Επιτροπή Επιλογής θα υποστηρίζεται από ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβουλο προσλήψεων που θα επιλέγεται από την Επιτροπή και προσλαμβάνεται από το ΤΧΣ. Τα απαραίτητα προσόντα και τα κριτήρια επιλογής των μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής θα καθορίζονται από την Επιτροπή Επιλογής.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής, η Επιτροπή θα προτείνει στον υπουργό Οικονομικών μία λίστα επικρατέστερων υποψηφίων για τη συγκεκριμένη θέση, καθώς και ένα εύρος αμοιβών των μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής. Η αμοιβή τους θα προσδιορίζεται από την Επιτροπή, σύμφωνα με τις διεθνώς βέλτιστες πρακτικές και τα πλαίσια αμοιβών παρόμοιων φορέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αποσκοπεί να προσελκύσει και να διατηρήσει κατάλληλους και διεθνώς ανταγωνιστικούς υποψηφίους.

Η Επιτροπή, μετά από αξιολόγηση της απόδοσης των μελών, μπορεί να προτείνει στον υπουργό την απομάκρυνση ενός μέλους του Γενικού Συμβουλίου ή της Εκτελεστικής Επιτροπής, ωστόσο η σχετική πρόταση θα πρέπει να περιέχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών θα αποφασίζει την απόλυση του μέλους, εφόσον διαπιστώσει ότι τηρήθηκαν οι σχετικές προϋποθέσεις. Βάσει της νέας νομοθεσίας (Ν.4340/2015) το μέλος που απομακρύνεται δεν θα δικαιούται αποζημίωση.

Η Επιτροπή Επιλογής θα αναφέρεται για τις δραστηριότητές της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος όταν απαιτείται. Αντίγραφο δε της αναφοράς της θα κατατίθεται στο EuroWorking Group.

Η αποζημίωση του προέδρου της Επιτροπής Επιλογής ορίζεται στα 2.000 ευρώ ανά συνεδρίαση. Η αποζημίωση των λοιπών μελών της Επιτροπής Επιλογής ορίζεται στα 1.000 ευρώ ανά συνεδρίαση. Η αποζημίωση του Προέδρου και των μελών της Επιτροπής Επιλογής δεν μπορεί να υπερβεί τα 30.000 ευρώ ανά έτος και θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ