ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άμεσος κυβερνητικός στόχος η προώθηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου

Άμεσος κυβερνητικός στόχος η προώθηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Η αναπτυξιακή τροχιά της χώρας και η ανάγκη για επενδύσεις αναμένεται να τεθούν σε πρώτο πλάνο στη συνεδρίαση της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία θα επιχειρηθεί λεπτομερής προγραμματισμός του φθινοπωρινού μπαράζ νομοσχεδίων.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η αρχή θα γίνει με το λεγόμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το πρωθυπουργικό επιτελείο εν όψει τόσο της συνάντησης Μητσοτάκη και Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο την Πέμπτη όσο και της ΔΕΘ. Θα προγραμματιστεί, όμως, και η κατάθεση στη Βουλή του δεύτερου φορολογικού πακέτου (αναμένεται περί τα τέλη του Σεπτεμβρίου).

Άμεσος κυβερνητικός στόχος αυτή τη στιγμή είναι η προώθηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου για την προσδοκώμενη απελευθέρωση των επενδύσεων, ώστε να ενισχυθεί η αλλαγή του αφηγήματος στο εξωτερικό που επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις διεθνείς επαφές του, με το μυαλό στη μελλοντική διεκδίκηση μειωμένου στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Έτσι, αναμένονται οι ρυθμίσεις για τη διαμόρφωση πιο φιλικού κλίματος για επενδύσεις και για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης, στην οποία ποντάρει ο σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη.

Όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, θα εισαχθούν διατάξεις για τη διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων, των βιομηχανιών, το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, αλλά και για την ανάθεση σε τρίτους (μέθοδος outsourcing) της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου και του ελέγχου της υλοποίησης των επενδύσεων.

Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει, επίσης, ταχεία εκδίκαση όσων υποθέσεων σχετίζονται με επενδύσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ