Συνάντηση Ζαββού – Ένρια για το Asset Protection Scheme
Ανταλλαγή απόψεων επί του προτεινόμενου από την ελληνική Κυβέρνηση Σχήματος Εγγύησης Στοιχείων Ενεργητικού (Asset Protection Scheme) και της πορείας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, έγινε σήμερα σε συνάντηση που είχε ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γεώργιος Ζαββός με τον επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και αρμόδιου για την εποπτεία των ελληνικών συστημικών τραπεζών, Αντρέα Ένρια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη.
Η τιτλοποίηση με εγγύηση του Δημοσίου επιτρέπει στις τράπεζες να εκδώσουν ομόλογα διαφορετικής διαβάθμισης (senior, mezzanine και junior), ανάλογα με το ρίσκο κάθε χαρτοφυλακίου δανείων που ενσωματώνεται σε κάθε τίτλο και να τα πωλήσουν σε επενδυτές.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο για το Asset Protection Scheme το Δημόσιο θα μπορούσε να χορηγήσει εγγυήσεις 5 δισ. ευρώ για να καλύψει συνολικά χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων ύψους 15 – 17 δισ. ευρώ.
Ένα από τα προβλήματα αυτής της πρότασης έχουν να κάνουν με το κόστος που θα καταβάλουν οι τράπεζες για να λάβουν την εγγύηση του Δημοσίου, αλλά και το πώς η χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδος και συνακόλουθα η μειωμένη «αξία» της εγγύησης του Δημοσίου, θα επηρεάσουν την τιμή εκάστου ομολόγου του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου.
Basketgate: «Νόμιμο το εισόδημα του 1,5 εκατ. του Παπαπέτρου» υποστηρίζει ο δικηγόρος του
22:56
Σαρωνίδα: Συνελήφθη 44χρονος καταζητούμενος για ανθρωποκτονία από το 2003
22:53
Μυστηριώδη «μαύρα τρίγωνα» πάνω από αμερικανική εγκατάσταση - Νέες αποκαλύψεις Πενταγώνου για τα UFO
22:44
Επιστολή Κύπρου σε ΟΗΕ για τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Σκόπιμη πολιτική κλιμάκωσης στην Αν. Μεσόγειο»
22:34