ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με γρήγορες διαδικασίες η αναδιοργάνωση της επικουρικής ασφάλισης

Με γρήγορες διαδικασίες η αναδιοργάνωση της επικουρικής ασφάλισης
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS

Συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά η ομάδα εργασίας για την αναδιοργάνωση της επικουρικής ασφάλισης μετά την υπουργική απόφαση του υφυπουργού για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Νότη Μηταράκη. Η επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της έως τις 4 Οκτωβρίου.

Στόχος της ομάδας, που αποτελείται από στελέχη της κοινωνικής, επαγγελματικής και ιδιωτικής ασφάλισης, είναι η επεξεργασία και διατύπωση του μηχανισμού μετάβασης σε ένα νέο σύστημα κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης στην Ελλάδα.

Παράλληλα με τη συγκεκριμένη ομάδα θα συσταθεί και τεχνική ομάδα (project manager team) που θα αναλάβει την τεχνική παρακολούθηση της μετάβασης από το ένα σύστημα στο άλλο και θα επιλύει κάθε τεχνικό πρόβλημα που θα προκύπτει.

Το νέο αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2021 και θα αφορά όσους ενταχθούν στην αγορά από τότε και μετά. Δηλαδή στο νέο σύστημα θα ενταχθούν μόνον οι νέοι εργαζόμενοι, όσοι μπουν στην αγορά εργασίας και καταβάλουν για πρώτη φορά ασφαλιστικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης από την ψήφιση του νέου νόμου και μετά.

Ο κάθε εργαζόμενος που θα πιάνει δουλειά για πρώτη φορά θα καταβάλλει για τη δική του σύνταξη τις εισφορές που αναλογούν στο μισθό του και χρόνο με τον χρόνο θα χτίζει και το ποσό της δικής του επικουρικής σύνταξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ