ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Κέρδη μετά από φόρους 86,8 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2019

Alpha Bank: Κέρδη μετά από φόρους 86,8 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2019
INTIME/ ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Τα κέρδη μετά από φόρους της Alpha Bank ανήλθαν σε 86,8 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2019, έναντι 12,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2018. 

Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων για το δεύτερο τρίμηνο 2019 διαμορφώθηκε σε 322,7 εκατ. ευρώ ενισχυμένο κατά 18,9% σε τριμηνιαία βάση, επηρεασμένο θετικά από την αύξηση των χρηματοοικονομικών κερδών.

Το καθαρό έσοδο τόκων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε σε 388,6 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο τρίμηνο 2019 , τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, κατά 0,4 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται τόσο στη μείωση της εκ νέου αθέτησης ρυθμισμένων πιστοδοτήσεων (redefaults) λόγω της εφαρμογής του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης Καθυστερήσεων Λιανικής Τραπεζικής, όσο και στην επιτυχή αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων.

Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 48,3% τον Ιούνιο 2019, ενώ ο Δείκτης Κάλυψης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ανήλθε σε 45,3%. Η τράπεζα επικεντρώνεται στις ενέργειες υλοποίησης του στόχου 5,5 δισ. ευρώ που έχει θέσει για μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της για το 2019, με την επίτευξη ταχύτερου ρυθμού οργανικής μείωσης καθώς και με την πώληση δύο χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετουμένων δανείων, συνολικής λογιστικής αξίας ύψους 3,7 δισ. ευρώ περίπου.

Η Alpha πέτυχε περαιτέρω ισχυροποίηση της κεφαλαιακής βάσης, με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) στο 17,8% στο τέλος Ιουνίου 2019, ενισχυμένο κατά 80 μονάδες βάσης. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, δήλωσε: «Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την πτωτική πορεία στις αποδόσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και τη βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, ο οποίος επέστρεψε στα προ της κρίσης επίπεδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η άρση του συνόλου των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων από την 1η Σεπτεμβρίου αναμένεται να αποτελέσει το έναυσμα για την πλήρη αποκατάσταση συνθηκών ομαλότητας στην οικονομία. Η Alpha Bank σημείωσε αύξηση της κερδοφορίας της και ενίσχυσε τους κεφαλαιακούς της δείκτες κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ παράλληλα συνέχισε την εφαρμογή του σχεδίου της για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, εκκινώντας τις διαδικασίες για την πραγματοποίηση δύο μεγάλων συναλλαγών πώλησης στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Αυτές οι θετικές εξελίξεις αποτελούν τη βάση για τη διαμόρφωση μιας φιλόδοξης στρατηγικής, την οποία πρόκειται να οριστικοποιήσουμε με το Διοικητικό μας Συμβούλιο, πριν από την παρουσίασή της στην αγορά κατά τη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου του έτους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ