ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξετάζονται κίνητρα για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας ξένων υπηκόων στην Ελλάδα

Εξετάζονται κίνητρα για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας ξένων υπηκόων στην Ελλάδα
ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS

Να δώσει κίνητρα για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα φυσικών προσώπων και εταιρειών του εξωτερικού εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, υιοθετώντας μοντέλα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι πρώτες συζητήσεις έχουν ήδη γίνει στους κόλπους της κυβέρνησης και υπάρχει η βούληση να επωφεληθεί και η Ελλάδα από ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς το οποίο εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες στον κόσμο.

Ήδη, εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές προτάσεις, μεταξύ των οποίων το ιταλικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει σταθερή καταβολή ετήσιου φόρου 100.000 ευρώ για το παγκόσμιο εισόδημα του φορολογουμένου, το κυπριακό μοντέλο το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει αφορολόγητες αγοραπωλησίες μετοχών και ομολόγων, και αφορολόγητα εισοδήματα από μερίσματα και τόκους, αλλά και το μοντέλο Μάλτας με ενιαίο συντελεστή (flat tax) 15% στο παγκόσμιο εισόδημα με ελάχιστο όμως φόρο 15.000 ευρώ.

Εντός του Οκτωβρίου, εφόσον αναμένεται να καταρτιστεί σχετική διάταξη με στόχο την τόνωση των φορολογικών εσόδων χωρίς επιβαρύνσεις για τους έλληνες φορολογουμένους.

Η φορολόγηση του εισοδήματος των υπηκόων χωρών της ΕΕ που ζουν, εργάζονται ή διαμένουν για κάποιο χρονικό διάστημα εκτός της χώρας τους δεν υπόκειται σε ενωσιακούς κανόνες.

Το συνηθέστερο είναι, η χώρα στην οποία βρίσκεται η φορολογική κατοικία (απαιτείται στις περισσότερες περιπτώσεις διαμονή πάνω από 183 ημέρες τον χρόνο, αλλά η Κύπρος μείωσε τον χρόνο στις 60 ημέρες) να μπορεί να φορολογήσει το σύνολο των παραγόμενων παγκοσμίως εισοδημάτων εισπραχθέντων και μη.

Σε αυτά περιλαμβάνονται μισθοί, συντάξεις, παροχές, εισόδημα από ακίνητη περιουσία ή από άλλες πηγές, ή υπεραξία από την πώληση περιουσίας, που αποκτήθηκε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ