ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital controls επέβαλε η Αργεντινή

Capital controls επέβαλε η Αργεντινή
AP Photo/Victor R. Caivano

Σε μία ξεκάθαρη προσπάθεια να προστατεύσει το νόμισμά της και να αποφύγει την πιθανότητα μιας μεγαλύτερης κρίσης, η Αργεντινή προχώρησε σε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων. 

Οι προβλέψεις για τα μέτρα -τα οποία και θα παραμείνουν σε ισχύ έως το τέλος του έτους- περιλαμβάνουν την υποχρέωση των εξαγωγέων να επιστρέφουν στην Αργεντινή τα έσοδα σε συνάλλαγμα που αποκομίζουν από πωλήσεις στο εξωτερικό ενώ όλες οι επιχειρήσεις θα απαιτείται να ζητούν άδεια από την κεντρική τράπεζα προκειμένου να πουλήσουν πέσο ώστε να αγοράσουν ξένα νομίσματα.

Παράλληλα, όσοι διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς σε δολάρια θα έχουν μεν το δικαίωμα να αποσύρουν τα χρήματά τους χωρίς να δικαιούνται δε να εμβάσουν περισσότερα από 10.000 δολάρια ανά μήνα ούτε να αγοράσουν περισσότερα από 10.000 δολάρια κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν λίγες ημέρες, η κυβέρνηση του Μπουένος Άιρες ανακοίνωσε πως θα επιδιώξει την αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβανομένων δανείων στήριξης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση, η οποία και επιδεινώθηκε από την ήττα του προέδρου σε προκριματικές προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 11 Αυγούστου. Η αξία του πέσο έπεσε σημαντικά, σε ιστορικά χαμηλά τον περασμένο μήνα, καθώς η εκλογική αυτή εξέλιξη κατέδειξε ότι η φιλικά διακείμενη προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση του Μαουρίτσιο Μάκρι θα μπορούσε να ηττηθεί στις εκλογές του Οκτωβρίου.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ