ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την χαμηλότερη ανάπτυξη από το 1990 καταγράφει η Κίνα

Την χαμηλότερη ανάπτυξη από το 1990 καταγράφει η Κίνα
REUTERS/Aly Song

Η οικονομία της Κίνας κατέγραψε ανάπτυξη 6,9% το 2015, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά χαμηλότερο από το 7,3% της προηγούμενης χρονιάς και τον μέσο όρο του 10,1% ετήσιας ανάπτυξης που κατέγραφε η κινεζική οικονομία την περίοδο άνθησης που διήρκεσε από το 1980 μέχρι το 2010.

Το μικρό ποσοστό ανάπτυξης δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι η επιβράδυνση της οικονομίας ήταν αναμενόμενη με την κυβέρνηση να προειδοποιεί ότι δεν θα πετύχει τον στόχο του 7% για την ανάπτυξη.

Την τελευταία φορά που η κινεζική οικονομία κατέγραψε επιβράδυνση ήταν το 1989 και το 1990. Η μικρή απόδοση της τότε οφειλόταν στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην χώρα μετά τα γεγονότα της Τιενανμέν.

Πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να αναρωτιούνται ποιο είναι το «πραγματικό» ΑΕΠ της Κίνας για το 2015, δεδομένου ότι η Κίνα αρκετές φορές έχει ανακοινώσει παραπλανητικά στοιχεία, όπως ισχυρίζονται.

Τι σημαίνει όμως το χαμηλότερο ποσοστό ανάπτυξης της Κίνας; Προσθέτει, πρώτα από όλα, πίεση στην κυβέρνηση ώστε να αναπτύξει έναν ισχυρό τομέα υπηρεσιών αφού η βαριά βιομηχανία καταγράφει επιβράδυνση. Για τον υπόλοιπο κόσμο, τα αδύναμα στοιχεία της Κίνας, θα μπορούσε να σημαίνουν αδύναμα νομίσματα, λιγότερες εξαγωγές και αδύναμη ανάπτυξη επίσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ