ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξετάζεται τριετής μεταβατική περίοδος για τις αυξήσεις εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους

Εξετάζεται τριετής μεταβατική περίοδος για τις αυξήσεις εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την εφαρμογή τριετούς μεταβατικής περιόδου ώστε οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους να ολοκληρωθούν το 2019 εξετάζουν τα υπουργεία Οικονομικών κα Εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός είναι από το 2019 και μετά οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μισθωτοί θα καταβάλλουν για κύρια ασφάλιση και υγεία 26,9% επί του φορολογητέου εισοδήματός τους.

Αν σημειωθεί πως το σχέδιο που έχει παρουσιάσει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος προβλέπει ήδη μεταβατική περίοδο για τους αγρότες, με την αρχή να γίνεται από το 2016. Συγκεκριμένα, οι εισφορές των αγροτών για την κύρια ασφάλιση, από 7% προβλέπεται πως θα αυξηθούν εντός του τρέχοντος έτους σε 10%. Στόχος είναι το 2019 το σχετικό ποσοστό να ανέλθει στο 20%.

Για τους αγρότες το σχέδιο προβλέπει ήδη ένα χαμηλότερο εισοδηματικό όριο στα 486 ευρώ το μήνα βάσει του οποίου θα υπολογίζονται οι εισφορές, έναντι 568 ευρώ που ορίζει για όλους τους υπόλοιπους.

Οι βασικές προθέσεις της κυβέρνησης για τις συντάξεις θα παρουσιασθούν σήμερα στη Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αύριο έχει προγραμματισθεί νέα συνάντηση στελεχών του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των ελευθέρων επαγγελματιών με θέμα την εισφορά 20% στο εισόδημα τους για τον κλάδο της κύριας σύνταξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ