ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποδεσμεύονται οι λογαριασμοί ενήμερων οφειλετών της εφορίας

Αποδεσμεύονται οι λογαριασμοί ενήμερων οφειλετών της εφορίας
EUROKINISSI

Μαζική αποδέσμευση «παγωμένων» τραπεζικών λογαριασμών αναμένεται τις πρώτες ημέρες του Οκτώβριου μετά την ενεργοποίηση των νέων διατάξεων νόμου για τις ρυθμίσεις χρεών στην εφορία σε έως 120 δόσεις.

Με τις νέες διατάξεις σχεδόν 1,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα, εφόσον ρυθμίσουν τις οφειλές τους, να ανακτήσουν τα κλειδιά των τραπεζικών τους λογαριασμών για όσο χρόνο παραμένουν συνεπείς στις πληρωμές τους.

Οι τροποποιήσεις στην πλατφόρμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία θα οδηγούν σε αναστολή της κατάσχεσης και όχι σε άρση της, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ο λογαριασμός θα κλειδώνει «αυτόματα» εκ νέου εφόσον ο φορολογούμενος δεν καταβάλλει δύο συνεχόμενες δόσεις της ρύθμισης.

Τον πρώτο μήνα καθυστέρησης πληρωμής της δόσης, το σύστημα Taxis θα εκδίδει αυτόματα μια πρώτη «κίτρινη» κάρτα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Τον δεύτερο θα έρχεται η «κόκκινη». Μετά την παρέλευση τριών ημερών από την ημερομηνία πληρωμής της δεύτερης δόσης, το σύστημα Taxis θα στέλνει ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα στις τράπεζες για άμεση επαναφορά της δέσμευσης του τραπεζικού λογαριασμού χωρίς να χρειάζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να διενεργήσει εκ νέου τις προβλεπόμενες διαδικασίες επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Για την αποδέσμευση των κατασχεμένων στα χέρια τρίτου μελλοντικών απαιτήσεων του οφειλέτη, ο οφειλέτης θα πρέπει να εισέλθει με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών σε ειδική εφαρμογή του Taxisnet στον δικτυακό τόπο www.aade.gr και να εκτυπώσει βεβαίωση αποδέσμευσης την οποία γνωστοποιεί στην τράπεζα ή σε τρίτο εντός μηνός από την έκδοσή της, με κάθε πρόσφορο μέσο.

Η βεβαίωση αποδέσμευσης αναφέρει τη συγκεκριμένη αναγκαστική κατάσχεση («Ταυτότητα Οφειλής Κατασχετηρίου (ΤΟΚ)») προς αποδέσμευση των μελλοντικών απαιτήσεων του οφειλέτη έναντι του τρίτου. Δεν αποδεσμεύονται κατασχέσεις οι οποίες δεν έχουν επιβληθεί αποκλειστικά για χρέη που έχουν ρυθμιστεί με τις διατάξεις των άρθρων 98 - 109 του ν. 4611/2019 πριν ή μετά την τροποποίησή τους και περιλαμβάνουν και άλλα χρέη που δεν ρυθμίζονται με τις διατάξεις αυτές.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ