ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πακέτο φοροελαφρύνσεων που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Το πακέτο φοροελαφρύνσεων που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ
EUROKINISSI

Φορολογικές ανάσες στα νοικοκυριά με την εφαρμογή μια νέας κλίμακας φορολόγησης των εισοδημάτων τους σχεδιάζει να δώσει από το 2020 η κυβέρνηση. Το στίγμα των ελαφρύνσεων αυτών αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το Σάββατο από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τις φορολογικές ανάσες στα νοικοκυριά περιλαμβάνει:

  • Αλλαγές στη φορολογική κλίμακα με βασικότερη τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Σήμερα ο συντελεστής 22% εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί το μέτρο αυτό από το 2020, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πάρουν από τις αρχές του επόμενου έτους μια πρώτη γεύση των μειώσεων μέσω της μηνιαίας παρακράτησης φόρου, ενώ οι ελαφρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες θα έχουν αντίκτυπο στον προϋπολογισμό του 2021 καθώς θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν τη συγκεκριμένη χρονιά.
  • Αλλαγές και στα ενδιάμεσα κλιμάκια προκειμένου να ελαφρυνθεί η μεσαία τάξη. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει τη σταδιακή μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% που εφαρμόζεται σήμερα για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ στο 42%.
  • Διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα. Ένα από τα εναλλακτικά σχέδια προβλέπει σταθερό αφορολόγητο όριο 6.500 ευρώ, το οποίο θα φτάνει στα 8.636 ευρώ που ανέρχεται σήμερα εφόσον ο φορολογούμενος παρουσιάσει στην εφορία πρόσθετες ηλεκτρονικές συναλλαγές.
  • Αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για όσους έχουν παιδιά. Δηλαδή, ένας μισθωτός με ένα παιδί θα έχει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.636 ευρώ από 8.864 ευρώ σήμερα και ένας μισθωτός με δύο παιδιά θα είναι αφορολόγητος για εισόδημα 10.636 ευρώ από 9.090 ευρώ που ανέρχεται σήμερα το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς με δύο παιδιά. Με βάση τις αλλαγές, ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, ο οποίος σήμερα επιβαρύνεται με φόρο 300 ευρώ, με τη μείωση του συντελεστή στο 9% θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος 122,76 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση το εύρος των φοροελαφρύνσεων που θα ενεργοποιηθούν το επόμενο έτος θα εξαρτηθεί από τα περιθώρια του νέου προϋπολογισμού, με την κυβέρνηση να προσβλέπει σε έναν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο της τάξης των 1,2 - 1,3 δισ. ευρώ για το 2020.

Ο χώρος αυτός, εφόσον εξασφαλιστεί, θα προέλθει από την επιστροφή των ετήσιων δόσεων από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs), έσοδα τα οποία η κυβέρνηση συζητεί με τους θεσμούς να μετράνε στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 θα πρέπει να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Σεπτεμβρίου. Το προσχέδιο θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος ανεξάρτητα από την έκβαση των σύνθετων πολιτικά διαπραγματεύσεων για τη μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ