ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνολικά 7,4 δισ. έχασε η Ελλάδα σε έσοδα λόγω φοροδιαφυγής το 2017

Συνολικά 7,4 δισ. έχασε η Ελλάδα σε έσοδα λόγω φοροδιαφυγής το 2017
INTIME/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Συνολικά 7,4 δισ. ευρώ σε έσοδα από ΦΠΑ λόγω της φοροδιαφυγής έχασε η Ελλάδα το 2017, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Κομισιόν για το λεγόμενο «κενό ΦΠΑ» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα έχασε το 2017 το 34% των εσόδων από ΦΠΑ ή 7,34 δισ. ευρώ λόγω της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, ενώ επιπλέον το εν λόγω έλλειμμα αυξήθηκε κατά 2,6% σε σχέση με το 2016.

Σε χειρότερη θέση σε σχέση με την Ελλάδα βρίσκεται μόνο η Ρουμανία με κενό ΦΠΑ 36%. Στην ΕΕ οι απώλειες από το φόρο προστιθέμενης αξίας το 2017 ανήλθαν στα 136 δισ. ευρώ.

Κληθείσα να σχολιάσει τα ποσοστά στην Ελλάδα, η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Βανέσα Μόκ εξήγησε ότι ο λόγος για τις άσχημες επιδόσεις του παρελθόντος οφείλεται στην «παραδοσιακά ισχυρή μαύρη οικονομία» αλλά αναμένεται μείωση του ελλείμματος κατά περίπου 3 μονάδες το επόμενο έτος, το 2018. Η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε ότι στην αντιμετώπιση αυτού φαινομένου στοχεύει μεγάλο μέρος των εν εξελίξει διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες εφαρμόζει η χώρα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Σταϊκούρας: Η υπερφορολόγηση επί ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε αύξηση της φοροδιαφυγής

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι «Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το λεγόμενο «κενό ΦΠΑ», δηλαδή τη διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ, αποτυπώνει ότι η απώλεια εσόδων είναι σημαντική και διαρκώς διευρύνεται από το 2014».

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι «Τότε, το 2014, μειώθηκαν φορολογικοί συντελεστές και η οικονομία επέστρεψε σε οικονομική μεγέθυνση, με αποτέλεσμα να μειωθεί η φοροδιαφυγή. Από το 2015, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε 29 νέους φόρους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Η υπερφορολόγηση των πολιτών οδήγησε και σε αύξηση της φοροδιαφυγής, κατά περίπου 3 δισ. ευρώ την προηγούμενη τετραετία.

Επιλογή της σημερινής κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ήδη υλοποιήθηκε η σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ, και θα ακολουθήσουν και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων που κάθε φορά θα υφίστανται».

Τα στοιχεία για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, η Ρουμανία κατέγραψε το μεγαλύτερο εθνικό έλλειμμα ΦΠΑ, με απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ ύψους 36% το 2017. Ακολουθούν η Ελλάδα (33,6%) και η Λιθουανία (25%). Τα χαμηλότερα ελλείμματα καταγράφηκαν στη Σουηδία, το Λουξεμβούργο και την Κύπρο, χώρες οι οποίες απώλεσαν έσοδα από τον ΦΠΑ μόνο σε ποσοστό 1% κατά μέσο όρο. Σε απόλυτες τιμές, το υψηλότερο έλλειμμα ΦΠΑ, ύψους περίπου 33,5 δισ. ευρώ, σημειώθηκε στην Ιταλία. Όπως τονίζει η Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της, το χάσμα ΦΠΑ μετρά μεταξύ άλλων και την αποτελεσματικότητα των μέτρων επιβολής του ΦΠΑ και συμμόρφωσης σε κάθε κράτος-μέλος, δεδομένου ότι παρέχει εκτίμηση της απώλειας εσόδων λόγω απάτης και φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής, πτωχεύσεων, οικονομικών αφερεγγυότητας καθώς και εσφαλμένων υπολογισμών.

Οι επιμέρους επιδόσεις των κρατών-μελών εξακολουθούν να διαφέρουν σε σημαντικό βαθμό. Το έλλειμμα ΦΠΑ μειώθηκε σε 25 κράτη-μέλη και αυξήθηκε σε τρία. Η Μάλτα (-7 ποσοστιαίες μονάδες), η Πολωνία (-6 ποσοστιαίες μονάδες) και η Κύπρος (-4 ποσοστιαίες μονάδες) σημείωσαν πολύ καλές επιδόσεις, καθώς κατέγραψαν σημαντική μείωση στις απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ. Επτά κράτη-μέλη, συγκεκριμένα η Σλοβενία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβακία, η Πορτογαλία, η Τσεχία και η Γαλλία, σημείωσαν επίσης πολύ καλά αποτελέσματα, μειώνοντας το έλλειμμα ΦΠΑ κατά περισσότερες από 2 ποσοστιαίες μονάδες. Σημαντική αύξηση του ελλείμματος ΦΠΑ σημειώθηκε στην Ελλάδα (2,6%) και τη Λετονία (1,9%) και οριακή αύξηση στη Γερμανία (0,2 %).

Σύμφωνα με την Επιτροπή, συνολικά στην ΕΕ το λεγόμενο «έλλειμμα ΦΠΑ» -δηλαδή η συνολική διαφορά μεταξύ των αναμενόμενων εσόδων από τον ΦΠΑ και του ποσού που πράγματι εισπράχθηκε- έχει μειωθεί κάπως σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη αλλά παραμένει πολύ υψηλό. Η ύπαρξη του σημαντικού αυτού ελλείμματος ΦΠΑ καταδεικνύει εκ νέου την ανάγκη για συνολική μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για τον ΦΠΑ, όπως προτάθηκε το 2017 από την Επιτροπή, καθώς και για αυξημένη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, ώστε να καταπολεμηθεί η απάτη στον τομέα του ΦΠΑ και να εξασφαλιστεί η λειτουργία των κανόνων για νομοταγείς επιχειρήσεις και εμπόρους.

«Το ευνοϊκό οικονομικό κλίμα και ορισμένες βραχυπρόθεσμες πολιτικές λύσεις που έθεσε σε εφαρμογή η ΕΕ συνέβαλαν στη μείωση του ελλείμματος ΦΠΑ το 2017. Ωστόσο, για να επιτευχθεί πιο ουσιαστική πρόοδος θα πρέπει να υπάρξει ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ, ώστε να θωρακιστεί περισσότερο έναντι της απάτης», δήλωσε σχετικά ο επίτροπος Οικονομικών και Φορολογίας, Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι οι προτάσεις της Επιτροπής «για τη θέσπιση οριστικού και φιλικού προς τις επιχειρήσεις συστήματος ΦΠΑ παραμένουν επί τάπητος». Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στα κράτη μέλη για «αδράνεια», λέγοντας πως «δεν έχουν την πολυτέλεια να αδρανούν τη στιγμή που χάνονται δισεκατομμύρια από παρανομίες όπως η αλυσιδωτή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, καθώς και από ασυνέπειες στο σύστημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ