ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορά ηλεκτρισμού: Αλλαγή παρόχου μόνο αν ο καταναλωτής δεν έχει οφειλές

Αγορά ηλεκτρισμού: Αλλαγή παρόχου μόνο αν ο καταναλωτής δεν έχει οφειλές
ΙΝΤΙΜΕ

Φρένο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές που αλλάζουν προμηθευτή ρεύματος προκειμένου να γλιτώσουν την αποπληρωμή λογαριασμών, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης προχωρά στη λήψη μέτρων ώστε να κλείσει κάθε παράθυρο στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που αξιοποιούν καταναλωτές προκειμένου να αφήνουν φέσια απλήρωτων λογαριασμών με την πρακτική της αλλαγής παρόχου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη ΔΕΗ, όπου περί τους 86.000 πελάτες της δημόσιας εταιρείας επέλεξαν άλλον προμηθευτή ρεύματος αφήνοντάς της συνολικό χρέος κοντά στα 164 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου θα προχωρήσει σε συνεννόηση με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είτε στην αλλαγή της απόφασης, όπως για παράδειγμα να μην επιτρέπει τη μετακίνηση σε άλλον προμηθευτή πριν από την πλήρη εξόφληση και του διακανονισμού.

Εκατοντάδες καταναλωτές ξεκινούν με τη ΔΕΗ διακανονισμό των οφειλών, αποκτούν με βάση την υπουργική απόφαση, το δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή κι αφού επιλέξουν νέο πάροχο τότε παύουν να τηρούν τη ρύθμιση οφειλών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει μιλήσει επίσης και για την υιοθέτηση απαγορευτικών πρακτικών που εφαρμόζουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Οι τελευταίες έχουν συστήσει κατόπιν σχετικής έγκρισης από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων μητρώο πελατών με ασυνεπή συμπεριφορά ως προς την πληρωμή των λογαριασμών (κάτι σαν τον Τειρεσία των τραπεζών). Έτσι, όταν καταναλωτές αυτής της κατηγορίας αλλάζουν εταιρεία κινητής, ο νέος πάροχος δεν του αρνείται την υπηρεσία της τηλεφωνίας αλλά του προτείνει ακριβότερα προϊόντα σε σχέση με τους συνεπείς πελάτες.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ