ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To Eurogroup, η έκθεση προόδου και το «στοίχημα» της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ

To Eurogroup, η έκθεση προόδου και το «στοίχημα» της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ
John Thys, Pool Photo via AP

Αν και στο Eurogroup της προσεχούς Παρασκευής στο Ελσίνκι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας θα υποβάλει αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ, ωστόσο η απάντηση της ευρωζώνης δεν θα είναι άμεση και αναμένεται να δοθεί στη σύνοδο της Ευρωομάδας του Οκτωβρίου και αφού πρώτα ολοκληρωθεί η επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Να σημειωθεί πως το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ είχε υποβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στο EuroWorking Group στις 2 Μαΐου 2019. Τότε δεν είχαν διατυπωθεί ενστάσεις στο ελληνικό αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

Ωστόσο, λόγω του επεκτατικού δημοσιονομικού πακέτου Τσίπρα τον προηγούμενο Μάιο, το οποίο δεν έφερε τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, δεν παρασχέθηκαν οι κοινοβουλευτικές εγκρίσεις από κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης και η έγκριση από το συμβούλιο Διοικητών του ESM. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στον Οκτώβριο και αφού πρώτα η Ελλάδα εξασφαλίσει μια θετική έκθεση προόδου από τους θεσμούς.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα ξεκινήσουν στις 16 Σεπτεμβρίου επί αθηναϊκού εδάφους να επεξεργάζονται τα στοιχεία του προϋπολογισμού 2020. Αν όλα εξελιχτούν ομαλά έως το Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου θα έχει κλειδώσει η πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ.

Με την εξόφληση δανείων του ΔΝΤ ύψους 3,4 δισ. ευρώ, τα οποία φέρουν επιτόκιο 5,1%, θα αντικατασταθεί ένα βραχυπρόθεσμο χρέος που έχει υψηλά επιτόκια, με ένα μεσοπρόθεσμο χρέος με χαμηλότερα επιτόκια, δημιουργώντας έτσι και τον αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο. Από τη συγκεκριμένη παρέμβαση το Ελληνικό Δημόσιο θα εξοικονομεί 75 εκατ. ευρώ ετησίως έως το 2024.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ