ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 600 εκατ. ευρώ το κόστος των προσφύγων για την Ελλάδα το 2016

Στα 600 εκατ. ευρώ το κόστος των προσφύγων για την Ελλάδα το 2016

Τα 27 δισ. ευρώ εκτιμάται πως θα αγγίξει το 2016 το δημοσιονομικό κόστος για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με προβολές που έχει κάνει η ΕΕ και τα κράτη που υποδέχονται μετανάστες.

Η Ελλάδα το 2015 υποδέχθηκε 890.000 πρόσφυγες και μόνον μέσα στις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου έχει δεχθεί ακόμη 30.000. Το δε συνολικό δημοσιονομικό κόστος για τη διαχείριση του προσφυγικού εφέτος έχει υπολογιστεί από τις ελληνικές αρχές κοντά στα 600 εκατ. ευρώ, ήτοι στο 2,6% της συνολικής επιβάρυνσης των ευρωπαϊκών κρατών.

Το 38% της επιβάρυνσης, δηλαδή περίπου 10,7 δισ. ευρώ θα το επωμιστεί η Γερμανία, η οποία είναι ο Νο1 προορισμός για τους πρόσφυγες. Το εν λόγω μέγεθος αν και φαντάζει τεράστιο για την Ελλάδα αντιστοιχεί σε μόλις το 0,35% του γερμανικού ΑΕΠ.

Αμέσως μετά την Γερμανία η χώρα που υφίσταται το μεγαλύτερο δημοσιονομικό πλήγμα είναι η Σουηδία η οποία θα επιβαρυνθεί με 1% του ΑΕΠ της το 2016, ήτοι με συνολικά 4,35 δισ. ευρώ για να υποστηρίξει του αιτούντες άσυλο.

Η Ιταλία είναι η τρίτη χώρα με την μεγαλύτερη επιβάρυνση από το προσφυγικό, με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν στα 3,8 δισ. ευρώ το κόστος διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης το 2016. Ακολουθούν η Ολλανδία η οποία εκτιμάται πως θα επιβαρυνθεί με 1,5 δισ. ευρώ και η Δανία που βάσει των εκτιμήσεων θα δαπανήσει 1,4 δισ. ευρώ για το προσφυγικό.

Παραδόξως η Γαλλία είναι η έκτη σε σειρά χώρα βάσει της δημοσιονομικής επιβάρυνσης από το μεταναστευτικό, με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν στα 1,2 δισ. ευρώ το βάρος που καλείται να λάβει ο προϋπολογισμός της χώρας για τη διαχείριση των προσφύγων.

Ακολουθούν η Αυστρία που αναμένεται να αναλάβει κόστος 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη των αιτούντων άσυλο και η Φινλανδία, για την οποία η δημοσιονομική επίπτωση υπολογίζεται στα 750 εκατ. ευρώ περίπου.

Σημειώνεται πως σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτική μελέτη για τις επιπτώσεις του προσφυγικού στην ευρωπαϊκή οικονομία στην διατυπώνει και προτάσεις διαχείρισης του φαινομένου, τόσο ως προς το χειρισμό του δημοσιονομικού κόστους, όσο και ως προς την ενσωμάτωση των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες και στην ταχύτερη δυνατή ένταξή τους στο εργατικό δυναμικό.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή το δημοσιονομικό κόστος της προσφυγικής κρίσης για την περίοδο 2014 -2016 για 19 χώρες της ΕΕ διαμορφώνεται ως εξής:

Η προσφυγική κρίση είναι βασικό θέμα της ετήσιας συνόδου του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ που ξεκινά σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας και θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιανουαρίου. Η έκθεση για τους Παγκόσμιους Κινδύνους το 2016 που δημοσιοποιήθηκε στα πλαίσια του Φόρουμ αναφέρει τη μεταναστευτική κρίση ως το μεγαλύτερο μεμονωμένο κίνδυνο παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των συγκρούσεων σε περιοχές όπως στη Συρία και το Νότιο Σουδάν, ανεβάζοντας τις ροές προσφύγων σε επίπεδα ρεκόρ, που είναι περίπου 50% υψηλότερα από ότι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ