ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επί ξύλου κρεμάμενη η Folli Follie

Επί ξύλου κρεμάμενη η Folli Follie
EUROKINISSI

Σήμερα πραγματοποιείται η ετήσια γενική συνέλευση της Folli Follie για την έγκριση των πεπραγμένων της χρήσης 2017 εν μέσω μεγάλης αβεβαιότητας για τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας, καθώς η πλειοψηφία των ομολογιούχων της Folli Follie έχει απορρίψει το σχέδιο εξυγίανσης που τους έχει προταθεί από τη διοίκηση.

Βασικό μέλημα της διοίκησης σε ό,τι αφορά τη συνέλευση θα είναι η έγκριση του τρίτου θέματος της ημερήσιας διάταξης: Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Λογιστή-Ελεγκτή από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τη χρήση 2017.

Δεδομένου ότι η οικογένεια Κουτσολιούτσου ελέγχει περίπου το 40% του μετοχικού κεφαλαίου, θεωρείται βέβαιο ότι αυτό το θέμα θα εγκριθεί.

Από την άλλη πλευρά, οι ομολογιούχοι έχουν διαμηνύσει – ανεξάρτητα από την απόφαση της γενικής συνέλευσης – πως θα στραφούν κατά των βασικών μετόχων, ορκωτών ελεγκτών, αλλά και όλων των μελών της διοίκησης της εταιρείας (παρελθόντων και σημερινών) ως μέρος της διαδικασίας ανάκτη- σης της επένδυσής τους στην περίπτωση πτώχευσης.

Η ουσία πάντως είναι ότι 16 μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για τα παραποιημένα στοιχεία του ισολογισμού ελάχιστα έχουν γίνει τόσο ως προς τον καταλογισμό ευθυνών των υπευθύνων που παραπλάνησαν το επενδυτικό κοινό όσο και για την εξασφάλιση της επόμενης μέρας της εταιρείας.

Η οικογένεια Κουτσολιούτσου καθημερινά βρίσκεται στην εταιρεία και κινεί τα νήματα, παρά το γεγονός πως στο πόρισμα του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση –έχει διαβιβαστεί σε ανακριτή –απο- δίδονται κατηγορίες σε βαθμό κα- κουργήματος σε 14 εμπλεκόμενα με την υπόθεση πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη και ο γιος του Τζώρτζης.

Επίσης, όλο αυτό το 16μηνο η εταιρεία χάνει αντιπροσωπείες, ενώ σύμφωνα με το πιστοποιητικό της PwC που υπέγραψε τον αναθεωρημένο ισολογισμό για το 2017 εκφράζεται η «αβεβαιότητα για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της Folli-Follie».

Παράλληλα, η ελεγκτική εταιρεία επισημαίνει πως η Folli Follie, παρά την αποκάλυψη της «βιομηχανίας» παραποιημένων ισολογισμών, εξακολουθεί «να λειτουργεί με αδιαφανείς διαδικασίες, χωρίς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης».

Όσον αφορά στο πρόγραμμα εξυγίανσης, η διοίκηση έχει γνωστοποιήσει το σχέδιο που απευθύνεται στους ομολογιούχους με σκοπό την αίτηση υπαγωγής της στις διατάξεις του άρθρου 106β του Ν. 3588/2007. Οι πρώτες αντιδράσεις των ομολογιούχων δεν είναι θετικές, αφού στην ουσία τους προσφέρονται 110 εκατ. (90 από την ακίνητη περιουσία και 20 εκατ. από ομολογιακό δάνειο), ενώ οι απαιτήσεις τους από την εταιρεία είναι 450 εκατ. ευρώ.

Τους ζητείται, δηλαδή, ένα «κούρεμα» της τάξης του 76% χωρίς καν να λαμβάνουν μετοχές από τη νέα εταιρεία. Οι ομολογιούχοι θεωρούν χαμηλή την εγγύηση των 20 εκατ. ευρώ και αβέβαιη την κάλυψή τους με τα ακίνητα της εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι δεσμευμένα από το Ελληνικό Δημόσιο.

Επίσης, ζητούν να έχουν λόγο στο ενεχυριασμένο ποσοστό μετοχών της Dufry, αλλά και σε κάθε πώληση δραστηριοτήτων, όπως π.χ. της Links of London. Υπενθυμίζεται ότι στην αναμορφωμένη λογιστική κατάσταση του 2017 τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων της Folli Follie ήταν αρνητικά κατά 75,6 εκατ. ευρώ και οι καθαρές ζημιές ξεπερνούσαν τα 136 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ