ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τελευταία… ζαριά του Μάριο Ντράγκι

Η τελευταία… ζαριά του Μάριο Ντράγκι
ECB / INTIME NEWS

Το είχε πει και το έκανε πράξη. Ο Μάριο Ντράγκι, πήρε το… όπλο του, προχωρώντας σε ένα νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη λήξη της θητείας του, προσέφερε ένα ακόμη «δώρο» στις αγορές αλλά και στην οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου. Και παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από τη Γερμανία και τους «δορυφόρους» της, για μια ακόμη φορά τους αγνόησε, ανακοινώνοντας ένα νέο QE.

Συγκεκριμένα η ΕΚΤ προσδιόρισε στο -0,5% το επιτόκιο καταθέσεων στην κεντρική τράπεζα. Παράλληλα θα ξεκινήσει αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ το μήνα από την 1η Νοεμβρίου, οι οποίες θα συνεχιστούν για όσο διάστημα απαιτηθεί.

Η κεντρική τράπεζα φαίνεται πως υιοθέτησε μια ήπια προσέγγιση καθώς μείωση του επιτοκίου κατά 10 μονάδες βάσης είναι μικρότερη από τις εκτιμήσεις της αγοράς (20 μονάδες βάσης). Το ίδιο ισχύει και για τις μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ, νούμερο που επίσης είναι κατώτερο των προσδοκιών.

Επιπρόσθετα η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε αλλαγές στα φθηνά δάνεια προς τις τράπεζες (TLTRO) για να εξασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ένα κρίσιμο στοιχείο, πάντως, στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ είναι ότι τόσο τα χαμηλά επιτόκια όσο και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν έχουν χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης.

Πάντως αναλυτές και οικονομολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητα του νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης.

Όπως σημειώνει ο Carsten Brzeski της ING «αυτό είναι το τελευταίο "οτιδήποτε χρειαστεί" του Μάριο Ντράγκι. Παρά τον όποιο ενθουσιασμό των αγορών τώρα, το ερώτημα παραμένει αν είναι αρκετό για να μπουν σε σωστή τροχιά ανάπτυξη και πληθωρισμός, καθώς ο πραγματικός "ελέφαντας στο δωμάτιο" είναι η δημοσιονομική πολιτική. Είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς δημοσιονομική τόνωση η τελευταία κίνηση Ντράγκι δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε καλό τέλος», καταλήγει ο αναλυτής.

Ο «σούπερ Μάριο» έκανε αυτό που έπρεπε, προκειμένου να αποφευχθεί άμεσα μια νέα ύφεση στην Ευρωζώνη.

Ωστόσο οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα της εύθραυστης ανάπτυξης στην Ε.Ε. Θα πρέπει οι ευρωπαίοι ηγέτες να πάρουν ρηξικέλευθες αποφάσεις και να αλλάξουν στρατηγική. Είναι μονόδρομος η υιοθέτηση αναπτυξιακών που θα οδηγήσουν στο δρόμο της υγιούς ανάκαμψης τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Τα ημίμετρα που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, έκρυψαν το πρόβλημα κάτω από το… χαλί, αλλά πλέον η χρόνος μετρά αντίστροφα.

Τα «φάντασμα» της ύφεσης έχει επιστρέψει δριμύτερο και δεν απειλεί τα «κακά» παιδιά του Νότου αλλά την ατμομηχανή της Ευρώπης, τη Γερμανία. Να σημειωθεί πως μετά Ινστιτούτο Kiel για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW) και το Ifo χαμήλωσε τον «πήχη» για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας.

Και την ίδια ώρα γερμανικές αρχές έκαναν έφοδο στα γραφεία της Commerzbank. καθώς συνεχίζεται η έρευνα γνωστή ως Cum Ex.

H συγκεκριμένη έρευνα αφορά κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του ευρωπαϊκού και αμερικανικού χρηματοοικονομικού τομέα και εξετάζει τον ρόλο τραπεζών, δικηγορικών εταιρειών και άλλων στην υπόθεση των συναλλαγών «cum-ex trades», που φέρεται να έχει στοιχίσει στους Γερμανούς φορολογούμενους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ. Τον Ιούνιο, η έρευνα των εισαγγελέων επεκτάθηκε σε 80 νυν και πρώην στελέχη της Deutsche Bank. Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως το γερμανικό οικονομικό «θαύμα» έχει αρχίσει και θαμπώνει.

Εν τω μεταξύ πριν στεγνώσει το μελάνι της απόφασης του Μάριο Ντράγκι ο αμερικανός πρόεδρος έκανε παρέμβαση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχασε ευκαιρία να κατηγορήσει τη Federal Reserve για την πολιτική της, εξαίροντας την ταχύτητα που δρα η ΕΚΤ.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενεργώντας γρήγορα, μειώνει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης. Προσπαθούν και επιτύχουν να υποτιμήσουν το ευρώ έναντι του πολύ ισχυρού δολαρίου, τραυματίζοντας τις εξαγωγές των ΗΠΑ...Και η Fed κάθεται και κάθεται και κάθεται... Πληρώνονται για να δανειστούν χρήματα, ενώ εμείς καταβάλλουμε τόκους» ανέφερε στο tweet του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ