ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές της «τελευταίας στιγμής» στην αξιολόγηση των προϊσταμένων των εφοριών

Αλλαγές της «τελευταίας στιγμής» στην αξιολόγηση των προϊσταμένων των εφοριών
Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαδικασίες που παραπέμπουν σε κομματικές μεθοδεύσεις ακολουθούνται στην επιλογή των προϊσταμένων των εφοριών με τη σχετική διαδικασία να αλλάζει τη τελευταία στιγμή, προκαλώντας αναστάτωση εντός του υπουργείου Οικονομικών.

Χθες δημοσιεύθηκε η απόφαση του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιάννη Μπάκα για την επιλογή προϊσταμένων στη ΓΓΔΕ και στις ΦΑΕ Αθηνών, ΦΑΕ Πειραιά, ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, ΔΟΥ Πλοίων και ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού.

Με την εν λόγω απόφαση επήλθε επί της ουσίας ακύρωση της αντίστοιχης απόφασης της πρώην επικεφαλής της ΓΓΔΕ Κατερίνας Σαββαΐδου για την επιλογή προϊσταμένων που είχε εκδοθεί τον Δεκέμβριο του 2014.

Η απόφαση Σαββαΐδου όριζε ότι ναι μεν τον τελικό λόγο θα τον έχει η ίδια για την επιλογή, αλλά με βάση εισήγηση των Γνωμοδοτικών Συμβουλίων Επιλογής Προϊσταμένων στη βάση αξιολόγησης που θα ελάμβανε υπόψη τα τυπικά προσόντα, την προϋπηρεσία, την πρακτική δοκιμασία και την συνέντευξη.

Η απόφαση της της κ. Σαββαΐδου σβήστηκε με τη νέα του κ. Μπάκα. Σύμφωνα με αυτή, τους προϊστάμενους θα τους επιλέξει απευθείας ο ΓΓΔΕ με βάση τα κριτήρια του υπαλληλικού κώδικα, ήτοι με συνοπτικές διαδικασίες. Κατά κάποιους εφοριακούς η καθυστέρηση της τοποθέτησης του νέου Γενικού Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, η επιλογή του οποίου έχει κλειδώσει από τα τέλη Δεκεμβρίου, καθυστερεί λόγω των διοικητικών αυτών «διευθετήσεων» τις οποίες χειρίζεται ο κ. Μπάκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες και αφού είχαν κυκλοφορήσει οι πληροφορίες για τις επικείμενες αλλαγές, υπέβαλαν παραιτήσεις οι επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου Δημήτρης Μασίνας και του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων Μαριάνθη Πανταζοπούλου, αλλά και ο γενικός διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ερώτηση Μπακογιάννη

Το θέμα το έφερε στη Βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία απηύθυνε ερώτηση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο συνδέοντας την καθυστέρηση δημοσίευσης στο ΦΕΚ της απόφασης για τον νέο επικεφαλής της ΓΓΔΕ με τις αντικαταστάσεις των γενικών διευθυντών στο υπουργείο Οικονομικών.

«Οι λόγοι της καθυστέρησης είναι άγνωστοι. Προφανώς, πάντως, ένας από αυτούς είναι για να προχωρήσει η διαδικασία αντικατάστασης των γενικών διευθυντών, χωρίς την παρουσία νέου Γενικού Γραμματέα» υπογραμμίζει η Μπακογιάννη στη σχετική ερώτηση και προσθέτει: «Τη διαδικασία αυτή ξεκίνησε ξαφνικά στις 11 Ιανουαρίου 2016 ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας κ. Ιωάννης Μπάκας (ο οποίος συνταξιοδοτείται στο άμεσο προσεχές διάστημα), γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Την παρούσα χρονική στιγμή, η επιλογή νέων διευθυντών συνιστά μεθοδευμένη κίνηση με στόχο την επιλογή προσώπων που πρόσκεινται στους κομματικούς μηχανισμούς του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ