ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Τα κλιμάκια θα έλθουν πολύ σύντομα στην Ελλάδα

Μοσκοβισί: Τα κλιμάκια θα έλθουν πολύ σύντομα στην Ελλάδα
O Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βελτιώσεις και πιο ακριβείς παραμέτρους για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ζήτησε από την Ελλάδα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, λίγο πριν συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός.

Μιλώντας στο Bloomberg στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ο Γάλλος Επίτροπος χαρακτήρισε το ασφαλιστικό ως «πολύ δύσκολο ζήτημα πολιτικά».

«Το κλίμα είναι πολύ εποικοδομητικό στις συνομιλίες μας. Η Βουλή έχει ψηφίσει μεταρρυθμίσεις που είναι δημιουργικές και φιλόδοξες και τώρα χρειαζόμαστε μια δημιουργική και φιλόδοξη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος», είπε.

Ο ίδιος ανέφερε πως έχει δοθεί στους θεσμούς ένα πρώτο «προσχέδιο» από την ελληνική κυβέρνηση, το οποίο είναι «περιεκτικό και θετικό», αλλά χρειάζονται πιο «ακριβείς παράμετροι».«Αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε.

Ο ίδιος είπε πως τα κλιμάκια των δανειστών θα φτάσουν πολύ σύντομα στην Ελλάδα για την αξιολόγηση, καθώς περιμένουν κάποιες πληροφορίες από τις Ελληνικές αρχές.Ερωτηθείς για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι πρώτα πρέπει να υπάρξει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. «Πρώτα η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, μετά μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, και μετά ίσως να συζητήσουμε για το reprofiling του ελληνικού χρέους», σημείωσε και προσέθεσε πως «το αποτέλεσμα που πρέπει να πετύχουμε είναι η εξυπηρέτηση του χρέους να είναι χαμηλότερη από όσο είναι σήμερα».

Ο Επίτροπος επιβεβαίωσε πως στο Νταβός θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Το μήνυμά μου είναι απλό: Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσω των μεταρρυθμίσεων και της επιτυχίας του προγράμματος».

Τέλος, τόνισε πως είναι απολύτως απαραίτητη η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς αποτελεί «στοιχείο αξιοπιστίας και εγγύησης» για το πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ