ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται ημέρα με την ημέρα οι προσλήψεις με ευέλικτες μορφές εργασίας

Αυξάνονται ημέρα με την ημέρα οι προσλήψεις με ευέλικτες μορφές εργασίας
Reuters

Την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανταλλάσουν «βέλη» για το wage led growth, ήτοι για το κατά πόσον η αύξηση των μισθών είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη, στην πραγματική οικονομία σταθεροποιείται, ενισχύεται και γενικεύεται η τάση για προσλήψεις με ευέλικτες μορφές εργασίας, κυρίως με ατομικές συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας.

Η εξέταση και η ανάλυση των δεδομένων που αφορούν στις νέες προσλήψεις (μορφή εργασίας, συνολικός αριθμός και ποσοστιαία αναλογία ανά μορφή εργασίας) την περίοδο 2009-2019 δείχνει πως οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, δηλαδή οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας, σταθεροποιούνται στις προτιμήσεις των εργοδοτών και των επιχειρήσεων, μιας και καταλαμβάνουν ποσοστιαία αναλογία πάνω από το 50% τα τελευταία έξι έτη.

Αντίστοιχα οι προσλήψεις με πλήρη απασχόληση υποχωρούν σταθερά, αφού μειώνεται η ποσοστιαία αναλογία τους από 79% το 2009 σε 45% περίπου σήμερα. Το ίδιο διάστημα η ποσοστιαία αναλογία των νέων προσλήψεων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης μεταξύ 2009 και 2019 υπερδιπλασιάζεται. Ενώ το 2009 οι προσλήψεις με ευέλικτες μορφές εργασίας αντιστοιχούσαν στο 21% του συνόλου των προσλήψεων, σήμερα αντιστοιχούν κοντά στο 54%.

Σημαντικό επίσης δεδομένο το οποίο αποδεικνύει την ισχυρή τάση ενίσχυσης της εργασιακής ευελιξίας, με τη μορφή της αυξημένης κινητικότητας, αποτελεί ο καταγραφόμενος υπερδιπλασιασμός των νέων προσλήψεων.

Σε επίπεδο ετήσιας σύγκρισης των δεδομένων (2018-2019), τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ πιστοποιούν την ουσιαστική καθιέρωση της ευέλικτης απασχόλησης στις νέες προσλήψεις. Κατά το έτος 2019 καταγράφονται περισσότερες προσλήψεις σε σχέση με το 2018, μεταξύ των οποίων υπερτερούν οι ευέλικτες μορφές εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ