ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα μέσα Οκτωβρίου «κληρώνει» για το υπερπλεόνασμα του 2019

Στα μέσα Οκτωβρίου «κληρώνει» για το υπερπλεόνασμα του 2019
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Δεν επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν πηγές του οικονομικού επιτελείου πληροφορίες ότι το ύψος του υπερπλεονάσματος του 2019 θα είναι κοντά στο 0,50% του ΑΕΠ.

Οι εν λόγω πηγές αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να γνωρίζει τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για εφέτος στα μέσα Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται πως ο προϋπολογισμός στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 2,903 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος αφορούσε έλλειμμα 272 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά δημόσια έσοδα να είναι αυξημένα κατά 2,421 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο και τις δαπάνες μειωμένες κατά 965 εκατ. ευρώ.

Κατά κάποιες πληροφορίες το πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του έτους θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ και το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ. Εφόσον μια τέτοια εξέλιξη πιστοποιηθεί, ανάλογα με τις προβλέψεις αλλά και τυχόν αστάθμιστες καταστάσεις (π.χ. αποφάσεις ΣτΕ για τα αναδρομικά), τότε θα ληφθούν αποφάσεις για έξτρα παροχές ή κάλυψη έξτρα δαπανών χωρίς επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα.

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού 2019 βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο των θεσμών, τα τεχνικά κλιμάκια των οποίων έχουν ξεκινήσει τις συζητήσεις με υπηρεσιακά στελέχη υπουργείων. Αύριο, Τετάρτη τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να βρεθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε να έχουν συζητήσεις επί επιμέρους μεγεθών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ