ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα επίπεδα του Νοεμβρίου 2009 το spread - Κάτω από τις 200 μονάδες

Στα επίπεδα του Νοεμβρίου 2009 το spread - Κάτω από τις 200 μονάδες
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινήθηκε ενδοσυνεδριακά σήμερα το δεκαετές ελληνικό ομόλογο σημειώνοντας απόδοση 1,487%, όταν προ έτους κατέγραφε απόδοση 4,68%.

Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού δεκαετούς ομόλογου (που στην ελληνική αποδίδεται και ως ασφάλιστρο κινδύνου) βρέθηκε σήμερα στις 197 μονάδες, επίπεδα που τελευταία φορά είχε καταγράψει στα τέλη Νοεμβρίου 2009.

Η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων είναι δείγμα επιστροφής της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Στο καλό κλίμα συνέβαλε και η δρομολόγηση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,9 δισ. ευρώ, κάτι που θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, με τις κεντρικές τράπεζες να σπεύδουν να μειώσουν τα επιτόκια τους και τις αγορές να επηρεάζονται από τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Σαουδική Αραβία , το Brexit, και τον εμπορικό πόλεμο, το κρατικό χρέος χωρών υψηλής επενδυτικής διαβάθμισης, όπως τα γερμανικά ομόλογα, παραμένει το ύστατο καταφύγιο για τους επενδυτές. Στη βάση αυτή, η διαρκής υποχώρηση της απόδοσης του γερμανικού ομολόγου αναφοράς (στο -0,475% σήμερα ) συμπαρασύρει όλα τα κρατικά ομόλογα της ζώνης του ευρώ.

Από τη θετική αυτή συγκυρία βγαίνει κερδισμένη και η Ελλάδα, η οποία μετά την αλλαγή της κυβέρνησης έχει ανακτήσει πλήρως των επενδυτική εμπιστοσύνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ