ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι γίνεται με τους πλειστηριασμούς - Γιατί δεν κάνουν αίτηση προστασίας οι «κόκκινοι δανειολήπτες»

Τι γίνεται με τους πλειστηριασμούς - Γιατί δεν κάνουν αίτηση προστασίας οι «κόκκινοι δανειολήπτες»
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μπορεί από το Μάρτιο και μετά οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας να είχαν μπει στον «πάγο» λόγω της άτυπης συμφωνίας της προηγούμενης κυβέρνησης με τους τραπεζίτες, ωστόσο πλέον ο κλοιός γύρω από τους κόκκινους δανειολήπτες σφίγγει. 

Και αυτό διότι τα τραπεζικά ιδρύματα είναι υποχρεωμένα βάσει των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει απέναντι στον Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) να μειώσουν σημαντικά το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων μέχρι το τέλος του έτους. Οπότε οι πλειστηριασμοί αποτελούν μονόδρομο για όσους δεν εντάσσονται στη ρύθμιση για την προστασία της α’ κατοικίας.

Η σχετική πλατφόρμα έχει τεθεί σε λειτουργία από 1η Ιουλίου, με συγκεκριμένα κριτήρια εισοδηματικά και ακίνητης περιουσίας τα οποία πρέπει να πληρούνται.

Το νέο πλαίσιο είναι πιο αυστηρό σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο Κατσέλη και αφορά περίπου 150.000 δανειολήπτες. Το πρόβλημα είναι πως μεγάλη μερίδα από τους συγκεκριμένους δανειολήπτες τους οποίους και αφορά αυτό το νέο πλαίσιο δεν κάνει την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αυτό, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές οφείλεται κυρίως στην παρότρυνση των δικηγόρων προς την κατεύθυνση μη ένταξης στον νόμο.

Πάντως οι τράπεζες αναμένεται να αποστείλουν μέσα στον Οκτώβριο διαταγές πληρωμής σε 20.000 δανειολήπτες με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια που φέρουν εγγύηση την 1η κατοικία, δρομολογώντας ουσιαστικά τη διαδικασία του πλειστηριασμού.

Με αυτόν τρόπο, επιδιώκεται να πιεστούν οι δανειολήπτες ώστε να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, η ισχύς του οποίου λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι πλειστηριασμοί θα ενταθούν από τον Ιανουάριο, ανεξαρτήτως αξίας των ακινήτων αλλά και του ύψους του δανείου.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους το 80% των δανειοληπτών που θα λάβουν επιστολή έχουν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο πλαίσιο προστασίας.

Επί της ουσίας με τις διαταγές πληρωμής που θα αποσταλούν στους κόκκινους δανειολήπτες, οι τράπεζες στέλνουν το μήνυμα ότι όποιος δεν μπει στο πλαίσιο, θα χάσει το σπίτι του, ανεξαρτήτως του ύψους της αξίας του ακινήτου.

Και είναι πολύ βασικό ότι πλέον έχει αρθεί η γραφειοκρατία στο ζήτημα του εγγράφου που έπρεπε να πάρουν από το υποθηκοφυλακείο αφαιρεί οποιαδήποτε δικαιολογία προς την κατεύθυνση της μη ένταξης.

Το σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει το θέμα των πλειστηριασμών. Για το συγκεκριμένο θέμα είχε ερωτηθεί από το CNN Greece και το Βαγγέλη Γιακουμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ, ο οποίος είχε απαντήσει πως οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν από τους προνομιούχους. Όπως και να έχει το συγκεκριμένο είναι βαθιά κοινωνικό και οι κυβερνητικοί χειρισμοί δεν θα είναι καθόλου εύκολοι.

Ενδεικτικό είναι το σημερινό περιστατικό πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας μιας οικογένειας στον Μαραθώνα η οποία και αποφεύχθηκε με προσωπική παρέμβαση του Άδωνι Γεωργιάδη. Όπως ο υπουργός Ανάπτυξης έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter, ο ίδιος επικοινώνησε με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών εξηγώντας την κατάσταση, με την συγκεκριμένη τράπεζα να ανταποκρίνεται.

Η οικογένεια της οποίας το σπίτι επρόκειτο να βγει σε πλειστηριασμό ήταν σε απόγνωση, καθώς κινδύνευε να μείνει στον δρόμο.

Τον Απριλίο του 2018, το σπίτι και το μαγαζί της οικογένειας που στεγάζονται στο ίδιο κτήριο, τυλίχθηκαν στις φλόγες. Ένα μήνα αργότερα ο σύζυγος, πατέρας και παππούς τους κατέληξε από βαριά εγκαύματα εξαιτίας της πυρκαγιάς, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Στην οικογένεια ήταν όλοι άνεργοι και η σύνταξη χηρείας ύψους 300 ευρώ δεν έφτανε να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες και φυσικά δεν μπορούσαν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, οπότε βρέθηκαν αντιμέτωποι με πλειστηριασμό τόσο του σπιτιού όσο και του μαγαζιού.

Και μπορεί για τη συγκεκριμένη οικογένεια τα χειρότερα να αποφεύχθηκαν, αλλά τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν ανάλογα περιστατικά με ανθρώπους στα όρια της απελπισίας λόγω του ότι η βασική τους κατοικία βγαίνει στο «σφυρί». Προβλέπεται η επανάληψη σκηνών έντασης στα Ειρηνοδικεία, με την αστυνομία να είναι αναγκασμένη να παρέμβει.

Και επειδή τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις τράπεζες γνωρίζουν καλά πως το θέμα των πλειστηριασμών θα πάρει διαστάσεις το επόμενο διάστημα, πιέζουν όσο και όπως μπορούν τους δανειολήπτες να ενταχθούν στο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας.

Όπως είπαν στο CNN Greece τραπεζικοί παράγοντες, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη περίοδος χάριτος, καθώς Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και SSM παρακολουθούν στενά την πορεία των κόκκινων δανείων αλλά και την εικόνα των πλειστηριασμών. Τα ίδια στελέχη συμβουλεύουν τους δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε «βαθιά» καθυστέρηση να κάνουν χρήση της πλατφόρμας ή να απευθύνονται στις τράπεζες, οι οποίες πλέον προχωρούν σε γενναίες ρυθμίσεις δανείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ