ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Κρατικές εγγυήσεις 9 δισ. ευρώ για μείωση των «κόκκινων» δανείων

Bloomberg: Κρατικές εγγυήσεις 9 δισ. ευρώ για μείωση των «κόκκινων» δανείων
ΕΡΑ/JENS BUETTNER

Κρατικές εγγυήσεις ύψους έως 9 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να χορηγήσει στις ελληνικές τράπεζες η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να τις βοηθήσει να μειώσουν ταχύτερα το απόθεμα των κόκκινων δανείων τους.

Στη σχετική αναφορά προχώρησαν αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg και οι οποίοι εν πολλοίς περιέγραψαν το μηχανισμό εγγυοδοσίας (Asset Protection Scheme) που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών με τη JP Morgan και τις ελληνικές τράπεζες.

Το Asset Protection Scheme θα επιτρέψει στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν κρατικές εγγυήσεις για να καλύψουν την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το προβληματικό χρέος θα μεταφερθεί σε όχημα ειδικού σκοπού, το οποίο θα εκδίδει ομόλογα υψηλής, μεσαίας και χαμηλής εξασφάλισης. Το χρέος υψηλής εξασφάλισης θα έχει την εγγύηση της κυβέρνησης και θα παραμείνει στα βιβλία των τραπεζών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τύχη του μηχανισμού εγγυοδοσίας, που μοιάζει με τον αντίστοιχο που χρησιμοποιήθηκε για τις ιταλικές τράπεζες, θα κριθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία τις επόμενες εβδομάδες θα γνωμοδοτήσει σχετικά με το εάν συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση ή όχι.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, oι ελληνικές τράπεζες είναι φορτωμένες με πάνω από 75 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων, τα οποία αυξάνουν το κόστος για προβλέψεις και περιορίζουν τη δυνατότητά τους να χορηγήσουν νέα δάνεια.

Ο προαναφερόμενος μηχανισμός εγγυοδοσίας θα μπορούσε να μειώσει το σύνολο του προβληματικού χρέους κατά 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς που έκανε η ελληνική κυβέρνηση κατά την πρώτη παρουσίαση του σχεδίου πριν από ένα χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ